Annons:
Etikettböcker-och-filmer
Läst 2325 ggr
Leffe
2015-11-08 20:00

I människans skugga

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Fascinerad följer man denna enastående berättelse om en ung, modig kvinnas upplevelser i en farlig natur och bland vilda djur

Ung och söt, äventyrslysten och ensam, strövade Jane Goodall omkring i den tropiska regnskogen vid Tanganyikasjön där schimpanserna bor. I långa, tålamodsprövande månader flydde de undan, och hon mera anade deras närvaro än såg dem. Småningom förbyttes rädslan i hot. Den konstiga vita apan hade kanske blivit en oförarglig del av landskapet, men de måste ju sätta sig i respekt, och så gick de till anfall. De blev farliga!

David Gråskägg skulptur på Disney's Animal Kingdom

Så, plötsligt, vände sig allt - hon accepterades. Schimpanserna satt lugnt kvar och mumsade i fruktträden när hon var i närheten. Och en underbar dag kom en av dem till hennes läger. Det var David Gråskägg, oräddast av alla, den första som tog en banan ur hennes hand. Efter honom följde de andra, och hon gjorde märkliga iakttagelser. Så märkliga att den unga flickan, utan tidigare skolning, till slut kunde erövra en doktorsgrad i etologi i Cambridge och blev en vetenskaplig auktoritet.

I mer än tio år har hon följt sina schimpanser, i brännande sol och iskalla tropiska skyfall. Hon har sett dem födas, växa upp, få ungar, bli sjuka, överleva, dö. Alla har fått namn som kännetecknar deras personlighet. Där är vännen David, trofast och tillgiven. Där är gamla Flo, med nernötta tänder och glesa hårtofsar ännu tilldragande för motsatta könet. Unge Mike skramlar med fotogendunkar och erövrar den väldige Goliats ledarplats. McGregor får polio och dör, övergiven av alla utom vännen Humphrey. Fifi leker med lillebror Flint som en människoflicka med sin docka…

Det här är en avskrift av bokomslaget. Boken skrevs av Jane Goodhall. Originalets titel: In the Shadow of Man och kom ut 1971. Ett år senare kom den på svenska på Bonniers.

_Foto 1: "2006-12-09 Chipanzees D Bruyere" by Delphine Bruyere - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2006-12-09_Chipanzees_D_Bruyere.JPG#/media/File:2006-12-09_Chipanzees_D_Bruyere.JPG
Foto 2: "David-greybeard-chimpanzee" by Michaelagray - http://flickr.com/photos/kathika/2599407864. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:David-greybeard-chimpanzee.JPG#/media/File:David-greybeard-chimpanzee.JPG_

Annons:
Catwoman
2015-11-08 20:03
#1

En helt underbar bok

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

kamera0710
2015-11-10 12:24
#2

Dock gick hennes studier kanske ett steg för långt, eftersom hon började förse dem med föda i form av bananer.

Jan Lindblad kommenterade det hela med följande ord (i hans sista bok Människan – du, jag och den ursprungliga):

”Allteftersom schimpanserna vande sig vid henne kom de närmare hennes läger - och en dag gick en oförvägen hane ända fram och började inventera ett av tälten – och belönades med en vängåva, en banan, i schimpansernas ögon en sannskyldig hårdvaluta som de inte träffat på i sitt vilda skogsliv. De använder normalt en stor del av dagen åt att söka lämpliga blad och andra ganska näringsfattiga födoämnen. Över 90 växtarter, mer än 50 frukter och dessutom vissa blommor och knoppar hör till normaldieten. Det är klart att bananerna, dessa näringsrika paket med sin angenäma smak, raskt slog ut den normala födan. Detta kom att få märkliga konsekvenser. Efter introduktionen började man att konsekvent mata alla schimpanserna i lägret eftersom det givetvis var bekvämare än att följa dem på deras oregelbundna strövtåg och naturliga matsök. Och därmed var det egentligen slut på studierna av vilda normala schimpanser.

Jane Goodall borde ha dragit slutsatser om det olämpliga att locka med bananer redan då det blev våldsamma slagsmål mellan schimpanserna och de babianer som också kom till utfodringsplatsen. I normala sammanhang finns det knappast orsak för sådan aggression mellan de båda arterna och det var märkligt att se hur de stora muskulösa schimpanserna attackerades och kujonerades av de mindre men skarptandade babianerna.”

Upp till toppen
Annons: