Annons:
Etikettövrigt
Läst 1598 ggr
Leffe
2015-10-27 17:51

Borneos orangutanger fångade av rekordbränder

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Katastrofen från 1997-98 när en tredjedel av Borneos orangutanger dog i enorma skogsbränder kan vara på väg att upprepas. Den senaste veckan har det brunnit på 5 600 platser på Borneo. Bränderna och den giftiga brandröken hotar nu existensen för ett unikt växt- och djurliv, men även hela jordens klimat.

− Bränderna är en katastrof för en redan utrotningshotad art. När skogen brinner har orangutangen ingenstans att fly och blir fångad i ett eldhav, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan.

Sedan augusti har det brunnit på mer än 48 000 platser på Kalimantan, den indonesiska delen av Borneo. Stora områden på Borneo ligger nu i aska. Bland annat har 15 000 hektar skog i Mawas, på södra Borneo, brunnit ner. Mawas är en av få platser där det fortfarande finns ett större bestånd av vilda orangutanger kvar. De svårkontrollerade bränderna orsakas ofta av människan och förvärrats av väderfenomenet El Niño som fört extrem torka till Asien.

Kan bli värre än katastrofen 1997-98

1997-98 ledde en svår El Niño till att åtta miljoner hektar mark eldhärjades i Indonesien. En yta nästan dubbelt så stor som Danmark. I de svåra bränderna dog en tredjedel av alla orangutanger och arten har inte kunnat återhämta sig sedan dess. Bränderna gav också upphov till enorma utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser.

Extrema luftföroreningar

Senaste månaden har luftföroreningar på över 3 000 PSI uppmätts på olika platser på Borneo. Nivåer över 350 bedöms som farliga. På världens största räddningscenter för orangutanger, Nyaru Menteng som Save the Orangutan stödjer sedan 2003, hålls nu de minsta orangutangerna inomhus för att skyddas mot röken. Samtidigt får centren nu in flera vilda orangutanger som hittats skadade av eld och rök.

− Inte nog med att människan skövlar orangutangernas skog och anlägger oljepalmsplantager. Med bränderna utsätts de på nytt för ett allvarligt hot från sin egen släkting, säger Claus Staunstrup Nilsson.

Torvmossar brinner som facklor

Indonesiens höga avskogningstakt har gjort naturen väldigt sårbar. Skogsskövlingen gör att naturens motståndskraft minskar. När torvmossarna där regnskogen växer skövlas torkar torven ut och dräneras på sitt vatten.

− En liten gnista kan få förödande konsekvenser för ett redan uttorkat landskap. Trots det fortsätter många markägare att röja områden med hjälp av eld som lätt sprids till intilliggande skog, säger Claus Staunstrup Nilsson.

Avskogningen ett stort miljöhot

På 1960-talet var 82 procent av Indonesien täckt av regnskog. Idag är mer än hälften av landet avskogat. Skogsskövlingen, de ökade bränderna och förstörelsen av torvmossarna, står för ca 75 procent av Indonesiens samlade utsläpp av koldioxid och växthusgaser. I år väntas Indonesien kliva upp på pallplats som världens tredje största luftförorenare.

− Bränderna hotar att bli en av århundradets största miljökatastrofer. Borneos gröna lunga, som är viktig för hela jordens klimat, håller på att förvandlas till aska mitt framför våra ögon. I värsta fall kommer skadorna inte att kunna repareras, säger Claus Staunstrup Nilsson.

Foto: BOS Foundation / Save the Orangutan

Save the Orangutan är en ideell organisation som arbetar för att bevara den utrotningshotade orangutangen på Borneo. Genom rehabilitering av unga orangutanger och återplantering och skyddande av regnskog säkrar Save the Orangutan den vilda orangutangens framtid. Den svenska organisationen grundades 2007 och står under tillsyn av Svensk Insamlingskontroll. 

Annons:
Gittan
2015-10-29 17:26
#1

Det är för grymt

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Tjeja
2015-10-31 22:40
#2

😕😭

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Ing-Marie
2015-11-03 22:16
#3

Allt för palmoljans skull

Upp till toppen
Annons: