Fiskar

Flodstingrocka

2015-08-30 17:28 #0 av: Gittan

I Franska Guyana finns en speciell fisk eller rättare sagt ett speciellt fisksläkte. Det handlar om flodstingrockorna.

Flodstingrockan hör inte till de egentliga rockorna. Den är närmast besläktad med stingrockorna, men kruxet är att flodstingrockorna lever i sötvatten. Därför bildar de ett eget släkte. Nu pratar vi inte mer om släktträdet.

Jag skulle inte vilja vara i vattnet där flodstingrockan håller till. Fast risken är förstås minimal då de håller till i vattendragen som är i de otillgängliga och nästan outforskade djunglerna i Amazonbäckenet. Varför jag inte vill vara där kommer vi till senare.

Flodstingrockan är en stor fisk. Den kan väga 20 kilo och bli 0,75 meter lång.

Den ligger för det mesta på flodbotten. Inte för att den slöar utan den väntar helt enkelt på bytet. Det är mycket svårt att få syn på den. Den har en något mörk färg och en nästan platt kroppsform. Den faller verkligen samman med bottnen.

Flodstingrockan har en lång stjärt och längst ut finns en 12 cm lång och spetsig tagg. Taggen kan användas till att ta bytet, men är i första hand ett försvarsvapen. Ett stick från taggen kan ge ett rätt djupt sår. Där har du anledningen till att jag inte vill vara i vattnet tillsammans med stingrockor.

Ordning: Rajiformes
Familj: Potamotrygonidae
Släkte: Potamotrygon
Art: Potamotrygon schroederi


Foto: Jim Capaldi from Springfield, USA. This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2015-08-30 18:04 #1 av: Leffe

Verkar inte vara någon trevlig firre

Anmäl
2015-08-31 01:37 #2 av: Ing-Marie

Kan bara instämma.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.