Däggdjur

Kvagga

2015-09-03 16:00 #0 av: Gittan

Tänk dig en zebra framtill och tänk dig en häst baktill. För samman dem. Då har du i princip utseendet på en kvagga. Nu är det inte riktigt rätt för kvaggan har inget med en häst att göra, men du har fått fram en bild på hur kvaggan såg.

Hur kan jag då skriva så? Jo kvaggan såg i stort ut som en stäppzebra. Det skiljde sig på färgteckningen. Kvaggan hade mörkbrun färg med vita eller ljust gulbruna ränderpå huvudet och halsen, ibland även över främre delen av bålen. Kollar man sedan hur färgen är bakåt så tonade ränderna ut och försvann. Så bakre delen av kroppen var brun eller mörkr brun utan ränder. Det sistnämnda gjorde att jag blandade in hästen. Det är enklast att förklara kvaggan på det sättet. Benen och bukpartiet på kvaggan var enfärgat vita.

Kvaggan höll till i Sydafrika och i grannregionerna. På 1600-talet började man jaga kvaggor i stor skala och tusentals sköts årligen. Varför då denna hänsynslösa jakt? Nybyggarna från Europa såg kvaggan som en konkurrent till deras tamboskap. Kvaggorna åt upp skörden. Sedan jagades kvaggan för nöjets skull av rika människor. Sydafrika var ju jaktparadiset.

Cirka 1850 var kvaggan utdöd söder om Oranjefloden. Sedan kom den stora torkan 1877 och då försvann den sista vilda kvaggan. Den sista kvaggan i fångenskap, men född i frihet, dog den 12 augusti 1883 i djurparken Artis i Amsterdam. Hur detta stämmer med sista kvaggan i frihet är lite osäkert. En tysk militär ska ha sett flockar av kvaggor i Namibia 1901.

Inom Kvaggaprojektet försöker man få rasen tillbaka genom selektiv avel på stäppzebror. Hittills har man lyckats få fram enstaka exemplar som har slående likheter med kvaggan. 

Nu kommer vi in på min häst igen. Man har lyckats få fram djur som liknar kvaggor genom korsningar mellan zebror och hästar. De ser ut som kvaggor, men genetiskt har de inget med kvaggor att göra.

Ordning: Uddtåiga hovdjur, Perissodactyla
Familj: Hästdjur, Equidae
Släkte: Equus
Undersläkte: Zebror, Hippotigris
Art: Stäppzebra, Equus quagga
Underart: Kvagga, Equus quagga quagga


Bilden: Kvagga på London Zoo 1870
Källa: Wikipedia 31 augusti 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2015-09-03 17:33 #1 av: NiklasTyreso

Kvaggan var en ras av stäppzebra. Kvaggarasen är utdöd men arten lever vidare.
Det finns ett avelsprojekt där man avlar på de mest kvagga-lika stäppzebrorna för att återskapa en ras med kvaggautseende av samma art som kvaggan.

http://www.quaggaproject.org

Anmäl
2015-09-03 20:19 #2 av: Gittan

#1 Bra att du la in länken.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2015-09-05 08:02 #3 av: Gahella

Hade ingen aning om denna djurart funnits! Så tack för den infon och tack för denna sajt för den behövs verkligen Blomma

Ja människor är sig lika, vissa av dem i alla fall, här får inget konkurrera med deras husdjur (hmm vilka var där först?) Och sedan måste vissa ha det som "nöje" att skjuta ihjäl allt som har går på 4 ben, även om det är utrotningshotat.

Men sent ska väl "syndarn" vakna nu när djur inkl utrotas i höghastighetsfart pga vårt leverne. Och vi blir allt sjukare, och kanske får det fler att inse att vi måste börja tänka i helt andra banor.


Anmäl
2015-09-05 08:52 #4 av: Alwyn

Skrivs även Quagga ibland och har därför använts som djur på Q i djuralfabet :-)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.