Övrigt

Dian Fossey

2015-09-27 18:00 #0 av: Gittan

Det är bara att skrika "Bu" till en stor aggressiv gorilla.

Dian Fossey föddes den 16 januari 1932 i Fairfax i Marin County, Kalifornien. Hon växte upp i San Francisco. Hon blev en känd etolog och primatolog. Hon blev mycket intresserad av gorillor. Den kände paleontologen Louis Leakey uppmuntrade henne att arbeta med och studera de sällsynta gorillorna i Rwandas bergsskogar.

Hon hann med en hel del när det gäller gorillorna. Hon kom dem väldigt nära. En berömd episod berättar om när Fossey mötte en rasande gorillahanne. Hans vrål och trummande på bröstkorgen fick inte Fossey att springa därifrån. Hon stod kvar. När gorillahannen kom riktigt nära yttrade hon det enda ordet "Bu". Det stred så fullständigt mot gorillans instinkter att han kom av sig totalt och gick iväg. Episoden är ett exempel på hur beteenden styrda av instinkt kan hanteras genom att agera på ett sätt som strider mot instinkten i fråga.

Dian Fossey hittades mördad 53 år gammal i den rwandiska provinsen Ruhengeri den 26 december1985. Bevis tyder på att mordet planerats av Protais Zigiranyirazo, tidigare guvernör över Ruhengeri, som även är känd för att ha skapat de dödspatruller som var med och dödade över 800 000 rwandier 1994.

Dian Fosseys bok De dimhöljda bergens gorillor (översättning Margareta Eklöf, Forum, 1984) är en beskrivning av hennes vetenskapliga arbete och hennes memoarer om hur hon kom att börja studera gorillor i Afrika. Boken blev senare (1988) en film med Sigourney Weaver i rollen som Dian Fossey. Det har även gjorts en opera om Fossey, som hade premiär våren 2006.

Bilden visar Dian Fosseys forskningsläger vid foten av Mount Visoke.


Foto: "Visoke" by Nickolayvladim - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Visoke.jpg#/media/File:Visoke.jpg
Källa: Wikipedia 5 september 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2015-09-27 18:07 #1 av: Catwoman

Hennes bok var bra och filmen var fantastisk.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Anmäl
2015-10-01 15:37 #2 av: kamera0710

Hennes bok är mycket läsvärd, men jag delar definitivt inte hennes negativa syn på turismen. Vad man än säger om saken är turismen nog nödvändig om det ska gå att rädda gorillorna. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.