Däggdjur

Dik-dikantilop

2015-10-08 09:00 #0 av: Gittan

Jägare som tränger sig in på den östafrikanska buskstäppen möts av ett vibrerande läte dik-dik.

De protesterande rösterna kommer från en antilop, som inte är större än en kanin. Lätet dik-dik gjorde att den fick namnet Dikdik. Det är en dvärgantilop  med en längd på en sisådär 50 till 70 cm och en höjd på 30-40 cm. Den lilla antilopen väger mellan 3 och 6 kilo. Honan är faktiskt större än hanen. Den har ett långt nosparti. En hårtofs på huvudet döljer hanens små, ringlade horn. Hornen är mellan 3 och 7 cm.

Större delen av dagen är den i buskagen eller liknande. Om den någon gång blir överraskad i öppen terräng störtar den genast tillbaka i skydd med snabba zigzagsprång. De lägger dessutom flyktrutten i en stor båge för att inte leda fienden direkt till gömstället.

Foto 2

När skymningen kommer den fram och under de närmaste timmarna letar den föda. Dikdiken är bladätare så favoritfödan är blad och färska knoppar. Ibland äter den gräs.

Dikdikens fiende är leopard, ökenlo, gepard och örn samt förstås människan. Det är den sistnämnda som gjort det största manfallet bland dikdikerna. De jagas av människan på grund av att de varnar andra djur med sitt läte samt för att skinnet har en otroligt hög kvalite. Den hänsynslösa jakten är numera förbjuden.

________________________________________________________
Ordning: Partåiga hovdjur, Artiodactyla
Underordning: Idisslare, Ruminantia
Familj: Slidhornsdjur, Bovidae
Underfamilj: Gasellantiloper, Antilopinae
Släkte: Dik-dik, Madoqua
__________________________________________________________


Foto 1: "Dik-dik Dennis" av David Dennis from Pozuelo de Alarcón, Madrid, Spain - Baby Dik-dik. Licensierad under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dik-dik_Dennis.jpg#/media/File:Dik-dik_Dennis.jpg
Foto 2: "Madoqua kirkii - male (Namutoni)" by Yathin S Krishnappa - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Madoqua_kirkii_-_male_(Namutoni).jpg#/media/File:Madoqua_kirkii_-_male_(Namutoni).jpg
Källa: Wikipedia 5 september 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2015-10-08 11:10 #1 av: Gittan

Dik-dik

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2015-10-08 11:14 #2 av: Gittan

Dik-dikantilop

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2015-10-08 13:06 #3 av: Catwoman

Har aldrig hört talas om den här antilopen, men häftig är den.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Anmäl
2015-10-08 14:48 #4 av: Ann.S

Liten och söt med sitt långa nosparti.

Anmäl
2015-10-08 14:57 #5 av: Leffe

En härlig liten dvärg

Anmäl
2015-10-10 03:31 #6 av: Ing-Marie

En söt liten antilop

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.