Däggdjur

Europeiskt lodjur

2015-10-13 19:00 #0 av: Leffe

Lodjur är ett släkte kattdjur med långa ben, kort svans och örontofsar. Lodjuret klättrar gärna i träd och jagar främst om natten. När vi här i Sverige pratar om lodjur menar vi det europeiska lodjuret.

Lodjur förekommer i alla världsdelar utom i Sydamerika och Australien.

I Sverige finns lodjur finns i alla landskap, men inte på Öland och Gotland. Främst de i de norra och mellersta delarna av Sverige, och tätast lever de i gränslandet mellan Bergslagen och jordbruksbygderna söder därom, längs Norrlandskusten och i delar av renskötselområdet. Dessutom sprider sig lon sakta åter söderut tillbaka till sina gamla marker i landskapen Småland, Halland, Västergötland, Södermanland, Uppland och Östergötland.

Foto 2

Färgen är om sommaren  gulröd-brun med svarta fläckar, om vintern gråaktig med mattare fläckar. Kattlo, rävlo och varglo är färgvarianter. Kattlon har tre rader svarta fläckar på ryggen, rävlon blott små fläckar på benen och varglon mycket svagt tecknade fläckar.

Lodjuret tar smärre vilt och fåglar, men angriper även större djur som rådjur. Karakteristiskt är att lodjuret på större byten biter av och bortför huvudet.

Lite kuriosa: Lodjurets fornnordiska namn var Göpan, vilket lever kvar i Västvärmland.

_________________________________________________________
Ordning: Rovdjur, Carnivora
Familj: Kattdjur, Felidae
Släkte: Lodjur, Lynx
Art: Europeiskt lodjur, Lynx lynx
__________________________________________________________


Foto 1: "Flickr - law keven - The Lynx effect...." by Keven Law from Los Angeles, USA - The Lynx effect..... Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flickr_-_law_keven_-_The_Lynx_effect.....jpg#/media/File:Flickr_-_law_keven_-_The_Lynx_effect.....jpg
Källa: Wikipedia 2015-09-05

Anmäl
2015-10-13 20:49 #1 av: Ing-Marie

Ett otroligt vackert djur här i Sverige

Anmäl
2015-10-14 12:36 #2 av: Leffe

Visst är det ett fint djur med lite mystik över sig

Anmäl
2015-10-14 21:54 #3 av: Catwoman

Jättefint rovdjur.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.