Reptiler

Alligator

2015-10-02 12:12 #0 av: Leffe

Alligatorn tillhör släktet krokodildjur. Namnet alligator kommer från spanskans el lagarto, ödlan

Numera finns endast två arter av alligatorer nämligen mississippialligator och kinesisk alligator. Den kinesiska är något mindre. Alligatorns  huvud är bredare och kortare än krokodilens. Käkarna är mer U-formade. Till skillnad mot krokodilen så saknar alligatorn den taggiga kant som finns hos krokodilens bakfot och bakben. Dessutom är simhuden mycket mindre omfattande på alligatorn och når bara till halva tåns längd.

Hur farlig är alligatorn då? Ja i allmänhet är den i alla fall mindre farlig än krokodilen. Det har funnits alligatorer i Europa också. Man har hittat fossiler från kritaperioden (från ca 146 till 65 miljoner år sedan) till pliocenperioden (5,3 miljoner till 1,8 miljoner år sedan)

Ordning: Krokodildjur, Crocodilia
Familj: Alligatorer och kajmaner, Alligatoridae
Släkte: Alligatorer, Alligator


Foto 1: "American Alligator eating crab" by Gareth Rasberry - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:American_Alligator_eating_crab.JPG#/media/File:American_Alligator_eating_crab.JPG
Foto 2: "A Glimpse of Nature (6882602007)" by U.S. Fish and Wildlife Service Southeast Region - A Glimpse of Nature. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_Glimpse_of_Nature_(6882602007).jpg#/media/File:A_Glimpse_of_Nature_(6882602007).jpg
Källa: Wikipedia 2015-09-07

Anmäl
2015-10-02 12:15 #1 av: nakenkatt

När vi var i Karibien för ett år sedan bodde det en precis bakom hotellet. När de berättade det var jag där nere varje dag, men den visade sig inte.

Anmäl
2015-10-02 12:52 #2 av: Tjeja

#1 den såg säkerligen dig däremot! LiparSkämtar De kan ju vara så gott som osynliga i vattnet när dem kikar upp med enbart ögonen för att spana.

#0 Tack för en intressant artikel! Undrar ändå lite vad det är som avgör när det är en alligator och när det är en krokodil? Vad är den biologiska skillnaden så att säga? Är det helt olika arter egentligen eller hur nära släkt med varandra är dem? 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-10-02 14:07 #3 av: Leffe

#2 De tillhör båda familjen krokodildjur. Alligatorerna skiljer sig från krokodilerna genom att alligatorernas huvuden är bredare och kortare, deras käkar är mer U-formade än krokodilernas och deras käkleder är kraftigare. Alligatorn är mindre farlig än krokodilen

Anmäl
2015-10-02 14:51 #4 av: Tjeja

#3 Aha.  tack :-) Så alligatorerna är alltså en sorts krokodil!? Så du menar att det är utseendet som avgör om det är en alligator eller en krokodil? (Att utseenden skiljer sig som du beskriver står ju redan i artikeln.) Usch vad svårt det var att förklara vad det är jag undrar då! Ha ha..

 *klurar för att hitta en bättre frågeformulering* 

 Är dem släkt som åsna och häst? Eller är alligator en sorts krokodilras så som pudel är en hund?

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-10-02 16:27 #5 av: Ing-Marie

Alligatorn är ett krokodildjur. Det är även krokodilen. De idag levande familjer inom krokodildjur som finns kvar tillhör underordningen Eusuchia: Krokodiler, Alligatorer, Kajmaner och Gavialer.

Anmäl
2015-10-02 16:49 #6 av: Tjeja

Aah! Där kom svaret jag letade efter! Tack Ing-Marie! Tummen upp

Förlåt Leffe för min oförmåga att hitta rätt begrepp i frågeställningen Skäms

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-10-03 10:42 #7 av: [peter54]

En fundering i sammanhanget, borde inte det vetenskapliga namnen stå med för att minska förvirringen när det gäller djurens populärnamn? Det finns ju en kinesisk alligator också (Alligator sinensis). Glad

Även om den här sidan ska vara för alla, även för dem som bara gillar djuren, men inte har djupare artkunskaper, så skadar det inte att de vetenskapliga namnen finns med. Den som inte är intresserad av dem behöver heller inte bry sig om parenteserna.

Det händer att flera djur av helt olika släkte och art har samma populärnamn och dessutom händer det ganska ofta att svenska översättare av engelsk text skriver fel artnamn av okunskap, ett exempel på det är att de skriver rådjur om den art från USA som Bambi tillhör.

På den amerikanska kontinenten finns inga rådjur eftersom rådjuret är en eurasiatisk art. Bambi är en vitsvanshjort (Odocoileus virginianus). Vitsvanshjorten  infördes i Finland på 1930-talet och det händer emellanåt att den dyker upp på den svenska sidan .

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2015-10-03 11:51 #8 av: Leffe

I det här fallet blir väl det vetenskapliga namnet "Alligator" då det handlar om alligatorer i allmänhet och inte en speciell.

Sedan finns ju också, som det står i artikeln, Mississippialligator, Alligator mississippiensis

Anmäl
2015-10-03 13:33 #9 av: Ann.S

Bägge arterna nämns i artikeln. Tycker det kan vara bra med det vetenskapliga namnet många gånger. I det här fallet handlar det ju inte om en specifik art utan ett släkte. Alltså en enkel allmän artikel som inte är inriktad på art.

Anmäl
2015-10-03 13:42 #10 av: [peter54]

#9 Ja bägge arterna nämns i artikeln, men inte med vetenskapliga namn. Just i detta fall är det enkelt eftersom det bara finns två arter i släktet, men jag var mer inne på ett generellt perspektiv. Nu är saken ordnad, Leffe har fixat Glad 

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2015-10-04 17:33 #11 av: UllaNo

Jag tycker både alligatorer och krokodiler verkar otäcka. De ser ju så elaka ut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.