Däggdjur

Sydkapare

2015-12-13 17:00 #0 av: Gittan

Du är ute på böljan den blå. Plötsligt bryts vattenytan av en gigant på upp till 80 ton. Den kommer bara upp från tomma intet.

Scenariot kan bli verklighet om du befinner dig utanför Sydamerikas, södra Afrikas, Australiens eller Nya Zeelands kust. Det är en 15 meter lång ljusbrun eller blåsvart rätval som dyker upp ur vattnet. Kan passa på att påpeka att honorna är större än hanarna..

Sydkaparen är alltså ett väldigt stort djur, men trots det är den otroligt aktiv. Om vi nu skulle hinna med att titta närmare på den här aktiva jätten skulle vi få se att vid undre käken och nära blåshålet har sydkaparen hudsvulster, som är olika på alla individer. Appropå käke så är sydkaparens huvud två tredjedelara av kroppslängden.

På sommaren håller sydkaparen till i kalla regioner där det finns gott om föda. Tänk att det stora djur har som maträtt små kräftdjur. Under vintern flyttar de till varmare områden för att fortplanta sig. Honan är dräktig i cirka ett år. Under senvintern eller våren föder hon en liten kalv. Liten är en underdrift för den väger 1000 till 1500 kilo och är fem till sex meter lång. Kalven växer med  cirka tre cm per dag. Den diar i fyra till sex månaders ålder.

Sydkaparen är väldigt nyfiken och var ett lätt byte för valfångare. Beståndet minskade snabbt, men från 1937 finns skyddsåtgärder och de ökar i antal. Man uppskattar att det finns 7000 sydkapare. Numera görs detvalsafarin och en känd vik att få se sydkaparna i full aktion ligger nära staden Albany i västra Australien.

_________________________________________________
Ordning: Valar, Cetacea
Underordning: Bardvalar, Mysticeti
Familj: Rätvalar, Balaenidae
Släkte: Eubalaena
Art: Sydkapare, Eubalaena australis
__________________________________________________


Foto: "Southern right whale" av Michaël CATANZARITI - by Michaël CATANZARITI. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons -https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Southern_right_whale.jpg#/media/File:Southern_right_whale.jpg
Källa: Wikipedia 7 september 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2015-12-16 09:52 #1 av: Tigrinnan

Detta är något jag skulle vilja se i verkligheten.

Anmäl
2015-12-16 09:55 #2 av: Gittan

#1 Jag också.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2015-12-19 15:33 #3 av: [StarShadowsReptiles]

Intressant fakta :)

                   Måne                                  ❝ Difficult roads often lead to                               Sol

                                                      beautiful destinations. ❞
Medarbetare på Vilda djur ifokus

        Regnbåge                  Regnbåge

Anmäl
2015-12-21 23:34 #4 av: Tjeja

#1 Jag med!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.