Däggdjur

Ekorre

2015-10-29 12:00 #0 av: Leffe

Ekorren är en gnagare med yvig svans och klor anpassade för trädklättring. Pälsen är på sommaren brunröd på ryggen. Under vintern är den gråaktig. Undersidan är gräddvit.

Vinterpälsen är både längre och tjockare än sommarpälsen. Ekorrens kroppslängd är 24-30 cm samt svansen som är 17-20 cm. Honor och hanar är lika stora.

Den stora speciella svansen har två uppgifter. Den hjälper ekorren att hålla balansen när den hoppar mellan grenar samt håller ekorren varm när den sover. Frambenen är kortare än bakbenen. Ögonen är stora och utstående.

Ekorren smattrar eller tjattrar när den pratar. Varningsropet är ett metalliskt "tjiuck".

På marken rör sig ekorren oftast genom språng. Den är aktivast på morgonen och sent på kvällen. Mitt på dagen är den oftast i sitt bo för att undvika fåglar och värme. Dagsvilan är kortare på vintern. Ekorren kan vid dåligt väder stanna i boet flera dagar i sträck. Den lever ensam, men när det inte är parningssäsong och på vintern kan flera ekorrar bo tillsammans för att hålla värmen.

I Sverige är ekorren vanlig i skogsområden i hela landet, med undantag för fjällbjörkskogen, där den förekommer sällsynt. Den trivs i städernas parker och trädgårdar. Ekorre finns också i bostadsområden där det förekommer barrträd.

Huvudfödan för ekorren är barrträdsfrön och -blommor, framförallt granens hanblommor. Annan föda är ollon, nötter, tallbark, svamp, bär, bladlöss och fågelägg. Man hittar ofta kottar som är ofullständigt rensade och det är då ekorren som varit framme. Nästan hela den vakna tiden går åt till att äta och samla föda. Överbliven mat sparas i gömmen, nedgrävda eller i hål i träden. Då har den mat när det blir brist på föda. Tyvärr kommer inte den inte alltid ihåg var den gömt maten och får därför leta efter den igen när det behövs.

____________________________________________________
Ordning: Gnagare, Rodentia
Familj: Ekorrar, Sciuridae
Släkte: Trädekorrar, Sciurus
Art: Ekorre, Sciurus vulgaris
_____________________________________________________


Foto: "Eichhörnchen Düsseldorf Hofgarten edit" av Ray eye - Photograph by Ray eye. Licensierad under CC BY-SA 2.0 de via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eichh%C3%B6rnchen_D%C3%BCsseldorf_Hofgarten_edit.jpg#/media/File:Eichh%C3%B6rnchen_D%C3%BCsseldorf_Hofgarten_edit.jpg
Källa: Wikipedia 2015-09-10

Anmäl
2015-10-29 12:07 #1 av: Vixxen

Ursöt!

                                                                                               

Anmäl
2015-10-31 12:38 #2 av: [peter54]

Det är fina djur och alltid roligt att få hit dem. Just nu är det dåligt med ekorrar här pga att vi har väldigt mycket mård, ekorrens värsta fiende.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2015-10-31 22:24 #3 av: Tjeja

Hjärta Älskar verkligen ekorrar de är så fina! Söta bilder och film också!  

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-10-31 22:25 #4 av: Catwoman

De är jättegulliga.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.