Annons:
Etikettdäggdjur
Läst 7813 ggr
Tatsja
2015-09-25 13:00

Makak

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

DE SNÖTÄCKTA BERGENS MAKAKER. Makakerna tillhör smalnäsaporna eller Gamla världens apor. De flesta av de mer kända aporna, schimpan, gorilla, orangutang, babian och markatta, ingår i samma grupp.

Av makaker finns ungefär sextio olika arter, bl a den enda europeiska apan,  magoten, som lever i Gibraltar.  Nästan alla de övriga makakerna hör hemma i de tropiska delarna av Asien.
En välkänd art av makak är rhesusapan som kommer från sydöstra Asien.  Den är ganska liten,  blir bara 70 cm lång, med svansen inräknad,  och är den vanligaste apan vid medicinska försökslaboratorier. Tack vare rhesusapan upptäcktes 1940 en blodfaktor,  den så kallade rhesusfaktorn.

Den nordligaste apan

Foto 2

Trots att samtliga makaker lever i tropikernas varma och fuktiga klimat finns en art som anpassat sig till ett liv i den tempererade zonen med kalla och snörika vintrar.  Den heter Macaca fuscata och kallas snöapa eller japansk makak.

Snöapan hör hemma i bergstrakterna i de inre delarna av den japanska ön Honsu.  Där finns provinsen Nagano ett område där de kvarvarande grupperna fått en fristad och kan leva utan alltför stor risk för utrotning.

Snöapan är den apa som lever längst i norr. Honsu ligger visserligen på samma breddgrad som Spanien,  men bergen i Nagano är höga och blir snötäckta på vintern.  Som art har dock snöapan haft lång tid att anpassa sig.  För många århundraden sedan fanns den överallt på de japanska öarna,  men i och med att allt större områden förvandlades till åkermark drevs den upp i bergen där den lärde sig att övervintra och överleva.

Utanför Tokyo har 4 000 år gamla skelett av snöapa påträffats,  men idag förekommer den, förutom i, zoologiska trädgårdar,  endast i bergen i Nagano.

###

Foto 3

Varma källor

Snöaporna har funnit ett sätt att skaffa sig skydd mot kyla och snö.  De badar i de varma källorna som finns i de vulkaniska bergen i Nagano.  Och det sägs att de är de enda apor som verkligen tycker om vatten.

Det var för att få se de badande snöaporna som jag en vinterdag reste från Tokyo,  letade mig ut ur den ofantliga staden mot nordväst, in bland bergen.

Efter en sju timmar lång bilresa var jag framme i Nagano och såg den första snöapan.  Den satt vid vägkanten och åt på en tallkvist och jag stannade omedelbart och iakttog den.

I närheten fanns en varm källa.  Jag smög mig dit och väntade en stund på att den idogt tuggande apan skulle få lust att ta ett bad, men jag gav snart upp.  Det började mörkna,  kanske ägnade sig aporna inte åt vattenlekar så sent på eftermiddagen.

En badande flock

Nästa morgon hade jag bättre tur.  Jag vaknade tidigt och redan vid åttatiden var jag på plats med min kamera,  diskret gömd bakom ett träd för att inte skrämma bort de fredliga aporna som vant sig vid att det finns människor i närheten.

Bara efter några minuter kom de,  hela flocken med ledarhannen i spetsen. Efter honom kom de yngre hannarna och så anlände honorna bärande sina minsta ungar på ryggen.

Ledarhannen tog plats på en sten varifrån han hade god utsikt över det mörka vattnet i källan.  Tydligen konstaterade han att allt var som det skulle för snart klev den äldsta av honorna ner i vattnet,  följd av alla de andra.

Foto 4

De simmade omkring,  satt i vattnet och plaskade och jag avundades dem där jag tyst och stilla satt i mitt gömställe och försökte ställa in kameran med stelfrusna fingrar.

Det var verkligen kallt, minus tio grader hade termometern visat på morgonen.  Jag skulle inte haft något emot att göra aporna sällskap i det varma vattnet,  uppmätt till plus fyrtio grader.

Flocken badade i en dryg halvtimme,  hela tiden under ledarhannens överinseende.  Sedan klev de upp på stenarna,  skakade sig torra,  men inte tillräckligt snabbt.  Här och var frös vattnet till istappar som hängde sig fast i pälsen.

Dags att söka föda

Snöaporna följer ett inrutat dagsschema. Badandet försiggår endast på förmiddagarna,  resten av dagen ägnar de åt att söka föda. De är växtätare och hittar under vintern kvistar och grenar i de vintergröna träden.  Som andra aparter är de goda klättrare. 

Man har beräknat att ungefär 500 snöapor lever i bergen i Nagano.  Fullvuxna är de 60 - 65 cm långa och blir upp till 25 år gamla.  De som studerat dem berättar att det bara är honorna och de unga hannarna som badar.  De gamla hannarna betraktar skådespelet från stranden.  De mest badsugna kan stanna i det varma vattnet i en timme.

Så blir det tid för återfärd till Tokyo.  Där ska jag också ta mig ett bad och driva ut kylan ur kroppen.  Vi har ju faktiskt samma ursprung,  snöaporna och jag, och vi njuter lika mycket av ångande hett vatten.

Med tillstånd av författaren Claude Charlier samt av förlag. Artikeln kom ut 1986. http://claudecharlierphotography.com

Ordning: Primater, Primates Underordning: Haplorhini Familj: Markattartade apor, Cercopithecidae Släkte: Makaker, Macaca

_Foto 1: "Hokugen no Saru" by らんで - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hokugen_no_Saru.jpg#/media/File:Hokugen_no_Saru.jpg
Foto 2: "Macaca fuscata, grooming, Iwatayama, 20090201" by Noneotuho (talk) - Noneotuho (talk). Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Macaca_fuscata,_grooming,_Iwatayama,_20090201.jpg#/media/File:Macaca_fuscata,_grooming,_Iwatayama,_20090201.jpg
Foto 3: "Macaca fuscata male and female, Iwatayama, 20081026" by Noneotuho (talk) - Noneotuho (talk). Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Macaca_fuscata_male_and_female,_Iwatayama,_20081026.jpg#/media/File:Macaca_fuscata_male_and_female,_Iwatayama,_20081026.jpg
Foto 4: "Macaca fuscata, sanction, Iwatayama, 20081019" by Noneotuho (talk) - Noneotuho (talk). Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Macaca_fuscata,_sanction,_Iwatayama,_20081019.jpg#/media/File:Macaca_fuscata,_sanction,_Iwatayama,_20081019.jpg_

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Annons:
Catwoman
2015-09-25 21:03
#1

Vilken härlig apa!

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Tjeja
2015-09-26 22:28
#2

Ungarna på första bilden… korsning mellan apa och nalle! hi hi supersöta!

Verkar vara ett mysigt släkte makakerna! 🤗

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

[VSK]
2015-09-27 12:49
#3

Riktigt trevlig tråd detta. Och de små ulltofsarna är ju rätt gulliga.

Tatsja
2015-10-01 17:05
#4

Härliga apor. Jättesöta. Har sparat årskalendern på grund av denna artikel. Fascinerande att de älskar att bada. Boken är från 1986

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

ladusvalan
2015-10-02 23:00
#5

De är ju helhäftiga!

Vinter är skoj

Gittan
2015-10-05 08:38
#6

Makakarten rhesusapor anses som heliga i Indien och lever där i tempel och i städer.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
[Carpinus]
2016-01-07 15:23
#7

_"Bilden på den leende indonesiska makaken Naruto spred sig som en löpeld på internet.
Eftersom han själv pressat ner avtryckaren ansåg djurrättsorganisationen Peta att apan borde äga rätten till bilderna och stämde naturfotografen David Slater, som lånat ut kameran till makaken."---

Nu har en domare i San Francisco slagit fast att det är Slater som äger rättigheterna till bilden."---_

TT-AFP

kamera0710
2016-01-07 16:06
#8

#7 Vilken överraskning att amerikanerna går till domstol om vad f-n som helst…

Upp till toppen
Annons: