Böcker och filmer

Vargen den jagade jägaren

2015-09-24 00:00 #0 av: Leffe

I över hundra år var den i princip utrotad i Sverige. Helt plötsligt upptäcktes spår efter en varg.

"Vargen den jagade jägaren" är en bok av Henrik Ekman. En bok jag fann mycket intressant. Här kommer baksidetexten av boken.

"I över hundra år var den i princip utrotad i Sverige. Men i slutet av 1970-talet upptäcktes plötsligt spåret efter en ensam varg. Sedan blev de två. Och när de första valparna föddes i Nyskoga i norra Värmland for Henrik Ekman dit som reporter för Svenska Dagbladet - och blev då hopplöst fascinerad av detta djur.

I Vargen - den jagade jägaren berättar han om vargen - toppredatorn - som forskarna lärt känna den under de senaste årtiondena. Vi får veta hur den lever sitt liv, hur lik den är oss människor och hur en bruten näringskedja återupprättas i skogarna när vargen åter finns där.

Han berättar också om människans långa förföljelse av vargen och om hur den i myter, sagor och tro varit synonym med det onda. Hur den gamla synen på varg påverkar såväl dagens rovdjurspolitik som allmänna uppfattningar om vargen.

Allt varvas med bilder av vilda vargar och starka naturskildringar av Henrik Ekmans egna möten med varg. Dramatiken är ständigt närvarande men också ödmjukheten inför det vilda i vår natur."

Boken kom 2010 på Norstedts förlag.

Anmäl
2015-09-24 15:45 #1 av: Ing-Marie

Den har jag läst och tyckte den var mycket läsvärd.

Anmäl
2015-09-24 17:18 #2 av: Catwoman

Jag har också läst denna finna bok.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Anmäl
2015-09-24 22:30 #3 av: Tjeja

Har inte läst den men tack för boktipset! Den låter spännande och intressant! Ska kolla upp om den finns att låna på biblioteket här! Glad

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.