Annons:
Etikettreptiler
Läst 5830 ggr
Gittan
10/3/15, 7:00 PM

Grön anakonda

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Den gröna anakondan tillhör familjen boaormar och den längsta man sett hade en längd på 5,21 meter. Det finns obekräftade uppgifter på att en hona kan bli 7,6 meter. Den föder levande ungar som kan vara 75 cm långa och väga 250 gram.

Jag vandrar i regnskogen i Sydamerika. Det är träskmark med tät vegetation. Med andra ord så är det jobbigt att ta sig fram. Jag får tränga mig genom växtligheten. Det luktar unket öch det är ganska skumt. Solljuset kommer inte riktigt igenom trädens täta lövkronor.

Jag är inte ensam. Det hörs ljud som kommer från djur som inte visar sig samt från fåglar. Jag får slåss mot insekterna. Nu har jag kommit fram till riktig träskmark, nästan som en sjö. Vattnet ligger stilla - inte en krusning.

Jag vadar sakta ut då jag ska över till andra sidan och på detta sätt slipper trängas med växterna. Vattnet når upp till knäna. Allt verkar lugnt och stilla. Jag är inte medveten om ögonen som är precis ovan vattenytan. Är inte heller medveten om att dessa snabbt kommer närmare och närmare och att en tunga åker ut och in hela tiden i en mun som också är ovan vattenytan. Jag märker inte en rörelse i vattnet.

Plötsligt plaskar det till och något tungt slingrar sig runt min kropp. Jag går ned på knä på grund av tyngden 100 kg som nu belastar mig. Jag känner ett tryck över bröstet och jag kan inte andas. Det känns som ett tryck som om jag hade en 4,5 ton tung minibuss över bröstkorgen.  Det är det kraftigaste tryck man känner till i djurvärlden.

Alldeles innan revbenen krossas och allt blir svart hinner jag tänka på att jag har nu träffat den gröna anakondan. Ormen som är smidigare i vattnet än på land. Den kan vara under vattenytan i 10 minuter. En stor grön anakonda kan krama ihjäl och svälja en krokodil med storleken 1,5 meter.

Och nu var jag fast i dess grepp…

Ordning; Fjällbärande kräldjur, Squamata Underordning: Ormar, Serpentes Familj: Boaormar, Boidae Släkte: Eunectes Art: Anakonda, Eunectes murinus

Foto: **"Anaconda Loreto Peru" by Dave Lonsdale - Anaconda. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anaconda_Loreto_Peru.jpg#/media/File:Anaconda_Loreto_Peru.jpg**
Källa: Svenska Wikipedia 27 september 2015
En hel del faktauppgifter har jag fått av peter54

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Leffe
10/3/15, 7:16 PM
#1

En väldigt vacker orm du råkat träffa på

Ing-Marie
10/3/15, 7:20 PM
#2

Vilket kraftpaket.

JockeA
10/3/15, 10:17 PM
#3

Ett otroligt vackert djur. Spännande skrivet.

Tjeja
10/3/15, 11:42 PM
#4

Den där på bilden ser ut att varar redo för ömsning igen när som helst! 🙂

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Bettan
10/4/15, 12:50 AM
#5

Ja det ser ut som det.

Ha en bra dag

Sport iFokus

Tjeja
10/4/15, 8:28 AM
#6

Läskig berättelse! Är det inledningeen till någon bok eller nåt sånt?

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Annons:
UllaNo
10/4/15, 5:31 PM
#7

Jag är livrädd för ormar.

Gittan
10/4/15, 11:59 PM
#8

#6 Det är bara min otäcka fantasi som får löpa fritt och som kompletteras med peters faktakunskaper.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Tjeja
10/5/15, 12:03 AM
#9

#8 😮  😃

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Upp till toppen
Annons: