Böcker och filmer

Den långa flykten

2015-10-04 10:00 #0 av: Leffe

Den långa flykten är en bok av Richard Adams - en bok som helt gått in i mitt hjärta. Jag har läst den fem gånger genom åren och sett filmen nio tio gånger.

Den långa flykten är en äventyrsroman av episkt format. Huvudpersonerna är alla kaniner.

Det hela börjar på en skyddad vildäng i Berkshire där en flock vildkaniner lever trygga och i gemenskap. En av de yngsta medlemmarna, Femman, har på känn att något farligt kommer att hända. Han varnar de övriga, men bara några få av dem tror på honom. Det är de som ger sig iväg för att söka sig en ny boplats. Sägas kan att Femman anade helt rätt. Marken skulle exploateras och kaninerna som blev kvar röks ut och dödas.

Den lilla gruppen har under tiden kommit till en stor hed, Watership Down.

Nya möjligheter öppnar sig, men där väntar också okända fiender och faror. Ledare för gruppen är den handlingskraftige Hassel. I gruppen finns också den lille Femman, den stöddige Kronan, den poetiske Maskros, den klipske Björnbär, den försiktige Smultron och fler kaniner med personliga särdrag.

Färden mot ny boplats blir riskfylld och de ställs på stora och svåra prov:

  • De är nära att fastna i ett kaninsamhälle, som egentligen är en dödsfälla.
  • De gör en djärv räd mot en bondgård för att befria fångna kamrater.
  • De hotas av hundar, rävar och rovfåglar
  • De måste akta sig för människor och bilar
  • De tvingas till strid mot en diktatorisk kaningeneral och hans soldater.

När de så till slut efter många äventyr kan förverkliga drömmen om ett nytt hem är de inte längre samma sorglösa och oerfarna varelser, som en gång gav sig iväg.

Den långa flykten är en märklig och originell roman. Den är en saga för vuxna. Den påminner delvis om våra egna villkor. Den är ett äventyr som rymmer poesi och ömhet. Kaninerna är inga skissartade fantasifigurer. De är skildrade med kunskap och kärlek. Det engelska landskapet ses i djurhöjd och visar en ännu oförstörd natur vars skiftningar under några sommarmånader kommer nära.

Richard Adams som skrivit boken gjorde här sin debut som romanförfattare vid 50 års ålder. Den långa flykten kom först ut i England som ungdomsbok, men har sedan fått en ännu större vuxenpublik. Boken blev en stor succé i England och USA där den i månader höll första platsen på olika bestsellerlistor. Kritken var enhälligt positiv: Richard Adams jämfördes med Tolkien och Milne. Romanen liknades med Det susar i säven och Alice i Underlandet.

Boken kom ut 1972. Den blev också en populär animeradfilm 1978 samt en animerad teveserie 1999 till 2001, med andra ord tre säsonger.

Som sagt både boken och filmen är en av mina favoriter.

"Watership Down" av I, Terryballard. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Watership_Down.gif#/media/File:Watership_Down.gif

Anmäl
2015-10-04 10:08 #1 av: Maria

Jaaa, det är en underbar bok och jag minns vilket intryck den gjorde på mig första gången jag läste den. 

Filmen är också jättebra och musiken....

/Maria

 

Anmäl
2015-10-04 10:25 #2 av: [Ruffsetuss]

En av mina favoritböcker helt klart . Har han inte skrivit Pesthundarna ? Om några försökshundar som rymt ifrån något forskningslabb , eller jag ute o cyklar nu ?

Anmäl
2015-10-04 10:25 #3 av: Maria

#2 Jo den är också bra.

/Maria

 

Anmäl
2015-10-04 15:59 #4 av: Catwoman

En helt underbar bok. Filmen är inte heller dum.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Anmäl
2015-10-04 17:28 #5 av: vallhund

Båda är fantastiska!

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-10-04 17:30 #6 av: UllaNo

En berättelse man verkligen fastnar för.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.