Däggdjur

Davidshjort

2015-10-16 20:45 #0 av: Gittan

Davidshjorten levde i östra Asien, men den vilda populationen dog ut för flera århundraden sedan. Arten överlevde tack vare de kejserliga inhägnaderna i Nanyuang Royal Hunting Garden i Nan Haizi, nära Peking och under senare tid även i europeiska djurparker.

En davidshjort har en kroppslängd av 180-215 cm och sedan tillkommer svansen som är 22-36 cm. Mankhöjden är 120-135 cm. Vikten är upp till 215 kg hos hjortar och för hindar upp till 160. Vi kan alltså konstatera att de är något mindre än kronhjorten.

Pälsen är under sommaren rödbrun och under vintern ljusbrun. Med sin kroppsbyggnad och med de långa smärta benen påminner den om en ren. Hornen är bakåtriktade och den första förgreningen är nästan lika stor som huvudstången. Hjorten har stora klövar, som är anpassade till miljön i träskmarker och som ett skydd mot att sjunka ned i dyn. Oj, jag höll på att glömma att tala om att längst ut på svansen sitter en söt hårtofs.

Födan består av gräs, vattenväxter och löv. Dräktigheten sker i nio månader (längsta tiden bland hjortdjuren). Det blir ofta en eller två kalvar som väger cirka 11 kg var. De har precis som flera andra nyfödda hjortdjur en prickig päls. Efter ungefär två år är ungdjuret könsmoget.

Tydligen har davidshjorten, enligt upphittade fossiler, funnits i hela Kina, Korea och Japan. Kinesiska forskare har kommit fram till att davidshjorten dog ut på 1600-talet, möjligen kan de ha levt till 1700-talet.

Hur som helst så hade det i århundraden funnits 120 stycken i de kejserliga trädgårdarna i Peking. Man kan säga att det var detta som räddade arten. Fast idag finns det bara hjortar från europeiska djurparker i Kina, men det kommer vi till lite senare i berättelsen.

Foto 2

Ja i alla fall så klättrade en fransk präst vid namn Armand David, trots förbud, upp på en mur till Nanhazi-parken. Han var den förste europé som såg hjorten. Med mutor kunde han köpa två pälsar som han skickade till Europa och en zoolog kunde bestämma arten. Ett missförstånd gjorde att hjorten blev kallad milu, som idag många gånger används som synonym för davidshjorten, men milu är det kinesiska ordet för sikahjort. Vad davidshjorten fått sitt namn efter får du själv lista ut genom att läsa stycket du just läst en gång till.

Nu börjar ett nytt kapitel i davidshjortens överlevnad. Franska, brittiska och tyska diplomater fick davidshjortar i present. Dessa hjortar hamnade i olika djurparker i Europa. I början av 1900-talet fick hertigen av Bedford i England flera exotiska hjortar i present för sina trädgårdar vid Woburn. Det var flera djurparksdirektörer i Europa som bidrog med davidshjortar. Det blev ganska snart en stor hjord i England. 1914 var de 90 stycken och 1945 hade det blivit 300 stycken.

1956 började man exportera davidshjortar tillbaka till Kina. Låter ju dumt. Först skickar man hjortar till Europa och sedan skickar man tillbaka nya till Kina. Då kommer vi till det jag skrev om att det bara är hjortar från europeiska djurparker i Kina.

Vid sekelskiftet 1900 dog hela den kinesiska hjorden ut. Det var en flodkatastrof 1895 som översvämmade stora delar av den kejserliga parken. Flera hjortar drunknade. De som inte drunknade utan bröt sig genom den trasiga muren blev snart dödade av hungriga människor. Omkring 20 till 30 hjortar överlevde, men de dödades och blev mat under boxarupproret. Den sista kinesiska davidshjorten dog 1922 i Pekings Zoo.

Nu förstår du säkert varför hjortarna exporteras tillbaka till Kina. De levde i början i kinesiska djurparker. Det startades ett försök 1985 att införa davidshjortar i deras ursprungliga levnadsområden. Nu finns det davidshjortar i två kinesiska nationalparker, Beijing Nanhaizi Milu nära Peking och naturreservatet Dafeng Milu i Jiangyan, Jiangsu.

Enligt en uppskattning 1997 fanns det 670 hjortar i de två nationalparkerna. I djurparker och inhägnader över hela världen finns flera hundra hjortar. IUCN listar davidshjorten som utdöd i vilt tillstånd.
____________________________________________________
Ordning: Partåiga hovdjur, Artiodactyla
Familj: Hjortdjur, Cervidae
Släkte: Elaphurus
Art: Davidshjort, 
Elaphurus davidianus
_____________________________________________________


Foto 1: "Elaphurus davidianus 02" by DiverDave - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Elaphurus_davidianus_02.JPG#/media/File:Elaphurus_davidianus_02.JPG
Foto 2: "Elaphurus davidianus 01" by DiverDave - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Elaphurus_davidianus_01.JPG#/media/File:Elaphurus_davidianus_01.JPG
Källa: Wikipedia 14 oktober 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2015-10-16 21:24 #1 av: Leffe

Skönt den finns i alla fall

Anmäl
2015-10-16 21:36 #2 av: Gittan

Visst är det. Det är ju en vacker hjort.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2015-10-17 06:57 #3 av: MonaK

Jättevacker.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.