Däggdjur

Orangutangungar räddade från smugglare

2015-10-16 08:29 #0 av: Leffe

Två illegalt smugglade orangutangungar upptäcktes i juli på Kuwaits flygplats. Ungarna tros ha smugglats av ett kriminellt nätverk, vilka tjänar stora pengar på djurhandel. En av orangutangerna har nu återförts till Indonesien med hjälp av Save the Orangutans lokala samarbetspartner. Den andra ungen väntar fortfarande på att få återvända hem.

De två rädda orangutangungarna placerades först på Kuwaits zoo. Det visade sig vara två honor, en på två år och en endast sex månader gammal.

− Varje år får våra räddningscenter in flera orangutangungar som räddats från liv som husdjur. De är ofta i väldigt dålig kondition. Den illegala djurhandeln är otroligt sorglig och drabbar den redan utrotningshotade orangutangen väldigt hårt, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan.

De allra flesta orangutangungar som säljs på den illegala marknaden har tillfångatagits efter att deras mamma först dödats. En orangutangunge har, precis som spädbarn, ingen möjlighet att klara sig själv utan sin mamma.

Välplanerad räddningsaktion

Den två år gamla orangutangungen, som fått namnet Moza, kunde återvända till Indonesien i mitten av september. Transporten organiserades bland annat av indonesiska regeringen och Save the Orangutans lokala samarbetspartner BOS Foundation. Moza möttes även av en av BOSF:s veterinärer när hon landade på Jakartas flygplats. Hon befinner sig nu i karantän tillsammans med en annan orangutang som räddades från smugglare under våren. Troligtvis ligger samma kriminella nätverk bakom båda smugglingsförsöken. 

Den sex månader gamla orangutangen är fortfarande kvar i Kuwait. Hon är ännu för ung för att flyga ensam utan en veterinär och väntar därför på att kunna återvända till Indonesien på ett säkert sätt.    

Efter karantänen placeras orangutangungarna på lokala rehabiliteringscenter där de får lära sig allt det som deras mammor skulle ha lärt dem. Om träningen går bra kan de förhoppningsvis återvända till ett fritt liv i regnskogen efter ca sju år.

Organiserad illegal djurhandel ett stort problem

Orangutangen är utrotningshotad och all olicensierad internationell handel är därför olaglig. Enligt internationella regler ska alla illegalt smugglade orangutanger återföras till sitt hemland. 

Tyvärr är orangutangerna i Kuwait inte enskilda olyckliga fall. Liknande smugglingsförsök upptäcks regelbundet. Hur många smugglingar som genomförs utan att upptäckas varje år är väldigt svårt att bedöma. Den illegala internationella handeln med djur tros omsätta mellan 50 och 150 miljarder US-dollar varje år (UNEP 2014). Uppskattningsvis dödas eller tillfångatas drygt 2 000 orangutanger varje år. Det är ett hårt slag mot en redan utrotningshotad art. De smugglade orangutangerna hålls ofta som husdjur, eller utnyttjas för underhållning.  

För mer information kontakta Karolina Grundin, kommunikationsansvarig, på tel 0708 25 61 80. 

Save the Orangutan är en ideell organisation som arbetar för att bevara den utrotningshotade orangutangen på Borneo. Genom rehabilitering av unga orangutanger och återplantering och skyddande av regnskog säkrar Save the Orangutan den vilda orangutangens framtid. Sedan 2003 stödjer Save the Orangutan världens största räddningscenter för orangutanger, Nyaru Menteng. Den svenska organisationen grundades 2007 och står under tillsyn av Svensk Insamlingskontroll. 

Karolina Grundin
Save the Orangutan
www.savetheorangutan.se 
Phone: +46 708 25 61 80

Foto: BOS Foundation / Save the Orangutan
Pressmeddelande från Save the Orangutan 2015-10-16

Anmäl
2015-10-16 15:51 #1 av: Ann.S

Härligt att de har räddat två. Avskyvärt med dessa smugglare.

Anmäl
2015-10-16 17:28 #2 av: [peter54]

Ja jättebra insats, men problemet ligger nog inte i första hand hos smugglarna.

Alla mynt har två sidor och de som bär det allra största ansvaret i sådana här fall är köparna. Fångstmän och smugglare kanske är fattiga bönder med tio barn att försörja och så blir de erbjudna två årslöner för att fånga en orangutangunge. Det är samma problematik som med elefanter och tigrar.

Ta bort köparna så försvinner tjuvjägare och smugglare. Informera det kinesiska folket om att elefanter inte tappar sina betar och får nya, utan att de slaktas. Lär dem att det inte finns någonting i tigrars ben som kan påverka potensen.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2015-10-16 17:46 #3 av: Leffe

#2 Ligger mycket i det.

Anmäl
2015-10-16 21:50 #4 av: Gittan

Gråter

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2015-10-16 23:40 #5 av: Tarotstollan

Ändå 2 som blivit räddade, man får vara glad för varenda en som får en ny chans till ett liv i sin egen skog!

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2015-10-17 06:56 #6 av: MonaK

Om än så få så är det i alla fall några.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.