Däggdjur

Smugglad orangutangbaby äntligen i säkerhet

2015-11-30 20:08 #0 av: Leffe

Orangutangungen Puspa skulle säljas som husdjur på den illegala djurmarknaden. Men hon hade tur och blev räddad. I fyra månader har hon väntat i Kuwait på att få återvända till sitt hemland. I måndags landade hon äntligen säkert på indonesisk mark.

− För en utrotningshotad art är varje individ viktig. Därför är vi väldigt glada att vi kunnat rädda denna lilla orangutang från ett olyckligt liv i fångenskap, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan.

Tyvärr är smugglingen av Puspa inte ett enskilt fall. Den illegala internationella djurhandeln omsätter många miljarder US-dollar varje år.

− Det vi ser är antagligen toppen av ett isberg. De smugglare som stoppas är tyvärr ingenting i jämförelse med den verksamhet som aldrig upptäcks, säger Claus Staunstrup Nilsson.

För liten för att flyga ensam

Orangutangungen Puspa upptäcktes tillsammans med en annan orangutangunge på Kuwaits flygplats i juli. Den äldre ungen kunde återvända till Indonesien i september, men lilla Puspa var allt för liten för att klara flygtransporten. Den 23 november, efter fyra månaders väntan, fick Puspa äntligen flyga tillbaka till Indonesien. Med sig hade hon en veterinär från Save the Orangutans lokala samarbetspartner BOS Foundation. Veterinären såg till så att Puspa mådde bra under resan.

Nu har Puspa återförenats med sin vän från Kuwait. Tillsammans med en tredje smugglad orangutangunge befinner de sig i karantän. Därefter placeras orangutangungarna på lokala rehabiliteringscenter.

Tränas för att återvända till regnskogen

Save the Orangutan stödjer arbetet på Nyaru Menteng, världens största rehabiliteringscenter för orangutanger. Där får orangutangerna lära sig allt de behöver för att klara sig i frihet. Om träningen går bra kan de förhoppningsvis återvända till regnskogen efter ca sju år.

Orangutangen är en av människans närmaste släktingar. Den spelar en viktig roll för den biologiska mångfalden och balansen i Borneos regnskog. Idag bedöms beståndet på Borneo vara färre än 50 000 individer. Tjuvjakt är en av anledningarna, men främst är skogsskövlingen och ökade skogsbränder stora hot. Höstens omfattande bränder har drabbat orangutangerna hårt.

Eftersom orangutangen är utrotningshotad är all olicensierad internationell handel olaglig. Enligt internationella regler ska alla illegalt smugglade orangutanger återföras till sitt hemland. De smugglade orangutangerna säljs ofta som olagliga husdjur, eller utnyttjas för underhållning. 

För mer information kontakta Karolina Grundin, kommunikationsansvarig, på tel 0708 25 61 80.

Foto: BOS Foundation / Save the Orangutan
Save the Orangutan 
Pressmeddelande 2015-11-27

Anmäl
2015-11-30 20:17 #1 av: Zpookey

Vad är det för fel på folk egentligen. Ingen empati eller respekt för försvarslösa djur. Hoppas att den får det superbra framöver.

Anmäl
2015-11-30 20:17 #2 av: Leffe

Det har hänt innan

Anmäl
2015-11-30 20:27 #3 av: Tarotstollan

Skönt att de lyckats att rädda några i alla fall!

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.