Övrigt

Palmolje- och pappersföretag straffas för bränder

2016-01-14 22:45 #0 av: Leffe

Indonesien har för första gången bestraffat företag som orsakat omfattande skogsbränder. Licenser har dragits in för 23 pappersmassa- och palmoljeproducenter som anses vara delaktiga i höstens över 100 000 bränder. Beslutet skickar en viktig signal till branschen, anser organisationen Save the Orangutan.

Pressmeddelande 2016-01-11

− Indonesiens miljöminister har visat på stort kurage som tagit detta viktiga steg. Det är verkligen hög tid för hårdare åtgärder om vi ska lyckas bevara Indonesiens unika växt- och djurliv, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan.

Höstens enorma skogsbränder har haft stora konsekvenser för Indonesiens människor, djur, miljö och ekonomi. I slutet av december tog landets regering för första gången till hårdare tag mot de företag som orsakat bränderna. Inledningsvis har 23 palmolje- och pappersproducenter bötfällts och fråntagits sin licens för att röja skog. Tre företag har stängts helt och 14 företag har tillfälligt fått sin verksamhet stoppad. Om inte dessa företag möter kraven på brandförebyggande åtgärder kommer verksamheterna stängas ner permanent. Flera andra företag har fått en skarp varning och står nu under övervakning.

Stora miljömässiga- och ekonomiska konsekvenser

19 personer dog i höstens skogsbränder och fler än en halv miljon människor har fått uppsöka sjukhus med andningsproblem orsakade av den giftiga brandröken. Regnskogsområden motsvarande halva Danmark har gått upp i rök. Utsläppen av koldioxid från de omfattande bränderna gjorde Indonesien till världens tredje största utsläppsland under 2015. De ekonomiska kostnaderna för bränderna bedöms vara 16 miljarder USD. 

Så kallat svedjebruk, där mark röjs med hjälp av eld, är en stor orsak till höstens rekordbränder i Indonesien. Denna typ av röjning är väldigt vanlig bland exempelvis palmoljeproducenter. Industrin är även skyldig till storskalig skövling av regnskogen, vilket gör den kvarvarande skogens motståndskraft mindre.

Domar kan hjälpa orangutanger

Många av de nedbrända skogsområdena har varit hem för den utrotningshotade orangutangen. Under hösten har flera orangutanger räddats från brinnande områden, men många har också hittats döda. Det är ett hårt slag mot en redan utrotningshotad art. Att de företag som orsakat bränderna nu får ta ansvar för den skada de orsakat är ett viktigt steg för den fortsatta utvecklingen. 

− Företagen har kommit undan alldeles för länge. Att de nu ställs till svars för sina handlingar är viktigt. Samtidigt är det allt för tidigt att säga att världens sista orangutanger nu är säkra i sina hem, säger Claus Staunstrup Nilsson.  

För mer information kontakta Karolina Grundin, kommunikationsansvarig Save the Orangutan, på tel 0708 25 61 80.

Foto: Skogsbrand på Borneo. BOS Foundation / Save the Orangutan

Anmäl
2016-01-14 23:15 #1 av: Tarotstollan

Verkligen bra gjort av deras miljöminister! Så skulle flera av ministrarna runt om i världen göra men det kanske inte är gjort i en handvändning.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2016-01-14 23:17 #2 av: Leffe

Kan bara instämma

Anmäl
2016-01-15 01:03 #3 av: Ann.S

Det är ju jättebra.

Anmäl
2016-01-16 18:14 #4 av: Magi-cat

Bättre sent än aldrig.

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2016-01-23 00:34 #5 av: [helga21]

Men problemet är palmoljan som vi har i snart sagt allting När jag står och läser på pepparkakspaketen så finns det inte ett utan palmolja. Till slut så köpte jag ett ekologiskt där det stod vegetabilisk olja.

Anmäl
2016-01-24 03:16 #6 av: vallhund

Vegetabilisk olja är oftast just palmolja.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2016-01-26 23:26 #7 av: [helga21]

# 5 Det vet jag väl! Arg Men då det stod ekologisk på så tänkte jag att det skulle kunna vara något annat.

Anmäl
2016-01-27 06:19 #8 av: Leffe

Måste det inte stå om det är palmolja

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.