Däggdjur

Kedjad orangutangbaby räddad från palmoljeplantage

2016-02-17 01:52 #0 av: Leffe

En fastkedjad orangutangbaby fritogs nyligen från en plantage på södra Borneo. Den medtagna ungen hade hållits fånge i ett halvår. Nu återhämtar sig den lilla orangutangen, som fått namnet Kejora, på världens största rehabiliteringscenter för orangutanger.

− Fallet med Kejora är väldigt sorgligt, men tyvärr inte ovanligt. Vi får ofta in tips till räddningscentret om orangutanger som hålls illegalt i fångenskap, eller som skadats på plantager, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan.

Kedja runt halsen

Det var via ett tips som Save the Orangutans lokala samarbetspartner BOS fick höra att en liten orangutang setts fastkedjad på en palmoljeplantage i Kapuas-regionen. Ett räddningsteam från rehabiliteringscentret Nyaru Menteng ryckte ut och fann en rädd och försvagad liten orangutang. Den lilla ungen hölls fastkedjad på ett betonggolv intill ett rum fullt av bekämpningsmedel. En av arbetarna på plantagen berättade att de hittat den lilla orangutangen ensam ett halvår tidigare.

− Att en orangutangmamma överger sin unge är mycket osannolikt. Mer troligt är att mamman dödats när hon sökt sig in på plantagen i jakt på mat. I takt med att regnskogarna skövlas ökar problemen, berättar Claus Staunstrup Nilsson.

Vårdas av centrets veterinär

Den lilla orangutangen togs till räddningscentret för vård. Där fick hon namnet Kejora och bedömdes vara ca 1,5 år gammal. Till en början var Kejora väldigt rädd och vägrade släppa taget om veterinären. Men steg för steg slappnade hon av och kunde även börja äta lite mat. Nu har hon varit på centret i två veckor och har fått tillbaka lite hull på kroppen. 

Kejora. Foto: BOS Foundation/Save the Orangutan

Tränas för liv i frihet

När Kejora är stark och frisk kan hon börja i rehabiliteringscentrets skogsskola. Där kommer hon att få lära sig allt det som hennes mamma skulle ha lärt henne ute i regnskogen. Målet är att Kejora ska kunna återvända till regnskogen som en vild orangutang i framtiden. 

Orangutangen nära utrotning

Över 500 orangutanger bor och vårdas idag på centret Nyaru Menteng, världens största rehabiliteringscenter för orangutanger. Centret drivs bland annat med medel från Save the Orangutans svenska medlemmar. 

Det finns idag runt 50 000 vilda orangutanger kvar. Det kan låta mycket, men för 100 år sedan var antalet på Borneo 250 000. Populationen beräknas krympa med ett par tusen varje år. Orangutangen räknas därför som utrotningshotad. De största hoten mot orangutangen är skogsskövling, skogsbränder och tjuvjakt. 

Foton: Kejora. BOS Foundation / Save the Orangutan
Save the Orangutan

Anmäl
2016-02-17 15:33 #1 av: [helga21]

Så sorgligt. Men det förfaller få ett bättre slut Skrattar

Anmäl
2016-02-17 20:23 #2 av: Tjeja

Brustet hjärtaHjärta

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-02-21 20:47 #3 av: Tarotstollan

Usch, vad det är jobbigt att läsa om sådant här. Tar det aldrig slut...Gråter

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.