Annons:
Etikettböcker-och-filmer
Läst 2512 ggr
Leffe
2015-10-15, 10:00

Lodjur (bok)

Boken Lodjur antog Världsnaturfonden som pandabok för år 1984

Boken är skriven av Stefan Jonsson och med foton har han fått hjälp av Clarence Newton. Den kom ut 1983 på Bokförlaget Natur och Kultur.

Här är texten från bokens baksida.

"Lodjuret är Europas enda större kattdjur. Från att tidigare ha funnits över hela Europa var lodjuret nästan utrotat vid 1900-talets början. Det räddades genom fridlysningar och har nu en sparsam förekomst i Sverige, Norge, Finland och Sovjetunionen.

Ytterst få människor har sett ett vilt lodjur. Det är ett mycket skyggt djur, som sällan avslöjar sin närvaro annat än genom spår i vinterns snö.

I den här boken får vi följa lodjuren under ett år, från ungarnas födsel och till dess honan lämnar dem för att föda en ny kull.

Här berättas också om det europeiska lodjurets släktskap med andra lodjursarter, om lodjurets roll i folktro och folkmedicin, om jakt på lodjur och om hur man nu försöker återinplantera lodjur på flera håll i Europa.

Stefan Jonsson är zoolog och har ägnat åtta års forskning åt lodjur. Med resurser från Världsnaturfonden WWF och Statens naturvårdsverk har han haft den ovanliga möjligheten att undersöka hur ett av Europas sällsyntaste djur lever. Resultatet har blivit ett unikt material.

Clerence Newton tillhör Naturfotograferna. Han har gjort flera filmer som visats i svensk television, bland andra en om lodjur."

Boken är mycket läsvärd trots att den skrevs för flera år sedan.

_Foto: "Lynx lynx poing" av Bernard Landgraf (User:Baerni) - Eget arbete. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lynx_lynx_poing.jpg#/media/File:Lynx_lynx_poing.jpg_

Annons:
kamera0710
2015-10-15, 12:17
#1

Läste den för ett par år sedan och har den i bokhyllan, den kan varmt rekommenderas.

Upp till toppen
Annons: