Annons:
Etikettfåglar
Läst 1982 ggr
Gittan
2015-08-29, 03:26

Vaktel

Vakteln hör verkligen till stäpplandskapen. När det är vår och försommar hör man sången från åkerfälten.

Det är vaktlarna som talar om att de precis kommit tillbaka från Afrika eller att det är parningstid. Det är helt enkelt så att en del vaktlar är ena riktiga flyttfåglar, men andra är stannfåglar. Sedan finns det en tredje grupp och de är strykfåglar, vilka bara flyttar en kort sträcka.

Det är egentligen förvånande att vakteln uppträder som en flyttfågel för hönsfåglar brukar vara stannfåglar och inte ge sig ut på långa färder. Det är enkelt skrivet att de nordligaste populationerna är utpräglade flyttfåglar medan de i sydligare platser är stannfåglar. Deras förflyttning bestäms av vintrarnas stränghet och utbredning.

Intressant är att sträckets eftertrupp består av honor och ungfåglar. Hanarna flyttar först till häckningsplatserna.

När vi nu har kommit till häckningsplatserna så är det så att honan ruvar på 7-12 ägg i 21 dygn. En unge har rödaktigt huvud med en svart rand i mitten och två fläckar över öronen. Den ena fläcken är svart och den andra gul. Ryggen är rödgul med två svarta band samt svarta fläckar på vingarna. Undersidan är gulaktig.

Vakteln är som sagts tidigare en fågel som tillhör ordningen hönsfåglar och familjen fasanfåglar. Det sista har jag inte nämnt tidigare. Den äter gräs, frön och insekter.

Längden på en vaktel är cirka 18 cm. En vuxen vaktel påminner om en liten rapphöna. Den har en svartfärgad rygg medgråbruna och svarta streck. Den har ljusa och mörka band på sidorna. Färgerna är ljusare på kroppens undersida. Över ögonen har den vita strimmor och över över hela huvudet vita streck. Hanen har svarta fläckar på halsen medan honans hals är enfärgat brun. I stället är hon utsmyckad med strimmor på bröstet.

Ordning: Hönsfåglar, Galliformes Familj: Fälthöns, Phasianidae Släkte: Coturnix Art: Vaktel, Coturnix coturnix

Källa: Wikipedia 29 augusti 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Gittan
2015-08-29, 03:27
#1

Så här kan det låta på åkerfälten

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Ing-Marie
2015-08-29, 13:22
#2

#1 Livat värre.

Upp till toppen
Annons: