Annons:
Etikettdäggdjur
Läst 3424 ggr
Leffe
2015-08-31, 05:36

Järv

Järven är ett svartbrunt mårddjur och som har en längd av cirka en meter. Förr så kallades järven även fjällfräs, vilket betyder fjällkatt.

Kroppen är kort och kraftig, huvudet brett med små ögon och öron. Svansen är kort och yvig. Hälgångare. Födan utgörs av sorkar, lämlar, men även större däggdjur. Den förflyttar sig snabbt och är en skicklig klättrare.

Järvarnas parningstid är från april till augusti med en ökad aktivitet i juni. De har en  fördröjd fosterutveckling varför ungarna inte föds förrän i februari året därpå. Den egentliga dräktigen varar bara 30 till 40 dagar. Det blir en till fem ungar som väger ungefär 95 gram. Efter åtta till tio veckor avvänjs de och de jagar fram till hösten tillsammans med modern innan de letar efter ett eget revir. 

De nyfödda järvarna har i lyan vit päls som efterhand ersätts med brun. Efter ett år är de lika stora som vuxna djur och de är då svåra att skilja åt. Könsmogna blir de först efter två till tre år men vanligen sker den första parningen vid tre-fyra års ålder. Järvar kan bli upp till arton år gamla i fångenskap men i vilt tillstånd sannolikt sex till tio år.

Järven finns på norra halvklotet. När det gäller utrotningshot så klassas den som "sårbar" i världen, men i Sverige klassas den som "starkt hotad". I Sverige finns järven i fjällkedjan från nordvästra Dalarna och norrut.

Sedan 1969 har järven varit fridlyst i Sverige (tidigare utbetalade staten skottpengar på järv), och sedan dess har de svenska järvarna sakta återhämtat sig. Idag uppskattas det finnas cirka 600 djur i Sverige.

Ordning: Rovdjur, Carnivora Familj: Mårddjur, Mustelidae Släkte: Gulo Art: Järv, Gulo gulo

Källa: Wikipedia 2015-08-31

Annons:
Ing-Marie
2015-09-01, 13:02
#1

Tycker järven är ett otroligt vackert djur. Hoppas de kommer vara kvar i den svenska faunan.

Upp till toppen
Annons: