Annons:
Etikettfiskar
Läst 1976 ggr
Gittan
2015-08-30, 17:28

Flodstingrocka

I Franska Guyana finns en speciell fisk eller rättare sagt ett speciellt fisksläkte. Det handlar om flodstingrockorna.

Flodstingrockan hör inte till de egentliga rockorna. Den är närmast besläktad med stingrockorna, men kruxet är att flodstingrockorna lever i sötvatten. Därför bildar de ett eget släkte. Nu pratar vi inte mer om släktträdet.

Jag skulle inte vilja vara i vattnet där flodstingrockan håller till. Fast risken är förstås minimal då de håller till i vattendragen som är i de otillgängliga och nästan outforskade djunglerna i Amazonbäckenet. Varför jag inte vill vara där kommer vi till senare.

Flodstingrockan är en stor fisk. Den kan väga 20 kilo och bli 0,75 meter lång.

Den ligger för det mesta på flodbotten. Inte för att den slöar utan den väntar helt enkelt på bytet. Det är mycket svårt att få syn på den. Den har en något mörk färg och en nästan platt kroppsform. Den faller verkligen samman med bottnen.

Flodstingrockan har en lång stjärt och längst ut finns en 12 cm lång och spetsig tagg. Taggen kan användas till att ta bytet, men är i första hand ett försvarsvapen. Ett stick från taggen kan ge ett rätt djupt sår. Där har du anledningen till att jag inte vill vara i vattnet tillsammans med stingrockor.

Ordning: Rajiformes Familj: Potamotrygonidae Släkte: Potamotrygon Art: Potamotrygon schroederi

Foto: Jim Capaldi from Springfield, USA. This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Leffe
2015-08-30, 18:04
#1

Verkar inte vara någon trevlig firre

Ing-Marie
2015-08-31, 01:37
#2

Kan bara instämma.

Upp till toppen
Annons: