Annons:
Etikettfåglar
Läst 2481 ggr
Gittan
2015-09-06, 03:45

Kragjärpe

Den amerikanska kragjärpen alias amerikansk järpe har ett parningsspel som man både ser och hör.

Den här vackra fågeln är något större än en rapphöna. Färgerna är överlag rödbruna med vita prickar. Stjärten har mörkbruna och ljusbruna tvärstrimmor. Längst ut på stjärten har den ett svart band, som på sidorna begränsas av en ljusgrå smal strimma. Sedan får vi inte glömma den fina fjädertofsen på huvudet. Hanen och honan ser ungefär likadan ut. Den stora skillnaden är att hanen har glänsande svarta halsfjädrar.

Kragjärparna håller till från mellersta Alaska till södra Labrador. De är ett eftertraktat villebråd. Det beror på att de både är välnärda och välsmakande.

Hanens parningsspel är rent otroligt. Han sätter sig oftast på en kullfallen trädstam eller liknande där han syns bra. När han kollat läget tar han sig ner på marken igen. Där trippar han nervöst runt i reviret och blir mer och mer upphetsad.

När han är som mest upphetsad flaxar han upp på sin utsiktsplats igen. Han slår en serie vingslag. Det låter som en trumvirvel i skogen. Efter varje trumvirvel genomför han en lustig böjning eller bugning framåt med framsträckt hals. Då reses halsfjädrarna som en krage. Samtidigt breds stjärten ut som en solfjäder och då syns de ljusgrå kanterna helt.

När hönan ska lägga sina ägg krafsar hon upp en liten grop i marken och då oftast så att boet ligger väl gömt av buskage eller annan vegetation. Där i boet lägger hon 11-15 små ägg som är rödbruna med mörka fläckar. Efter det att ungarna kläckts försvarar modern dem tappert mot varje fiende.

Ordning: Hönsfåglar, Galliformes Familj: Fälthöns, Phasianidae Släkte: Bonasa Art: Kragjärpe, Bonasa umbellus

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
MonaK
2015-09-06, 18:48
#1

En lustig men vacker fågel. Otroligt vad snabbt vingarna rör sig.

Ann.S
2015-09-06, 20:37
Upp till toppen
Annons: