Annons:
Etikettböcker-och-filmer
Läst 2266 ggr
Leffe
2015-09-06, 16:21

Den vita tapiren och andra tama djur

"Tofsörnen var orolig, skrämd av människan, men när den till slut vågade ta köttbitar från min mun blev dess tillit nästan lika stor som när örnmor en gång utfodrade den med samma näbb-mot-näbb-metod"

Texten ovan är från Jan Lindblads bok "Den vita tapiren och andra tama djur". Det är en bok som jag läste för några år sedan. Den hade stått orörd i min bokhylla i evigheter. Den har blivit oläst och bortglömd på grund av bristande tid.

Jag skriver av bokens omslags insida om vad den handlar om.

Jan Lindblad

"Om "tama vilda" djur handlar Jan Lindblads nya bok. Om de varelser, från barndomens vita möss till den sydamerikanska djungelns vita tapir, som han har umgåtts med, inte som människa och herre utan som kamrat.

Berättelsen om Jan Lindblads skyddslingar blir till ett stycke självbiografi, en berättelse om en skolpojke som med otrolig seghet och brinnande energi övervinner till synes oövervinnliga hinder i sin väg. Ett lyckligt val av föräldrar gav honom frihet att förvandla sitt pojkrum till en skog där illa medfarna vilda fåglar flög omkring halvtama, tills de med nya krafter sändes ut i sin riktiga tillvaro. Slumpen satte filmkameran i hans händer och förde en trave fågelskivor i hans väg. Nödvändigheten att sörja för djurens uppehälle sände honom på turnéer Sverige runt som jonglör och härmare av fågelläten. Allt pekade mot det mål som han den gången själv inte anade.

Av en ensam skolpojke i Stockholm blev hela Sveriges Jan Lindblad: TV-filmaren, fotografen, resenären och författaren. Och berättelsen om hur det gick till, den är den högst personliga bakgrunden i hans nya bok om "vilda tama" djur som han känt och älskat."

Boken skrevs av Jan Lindblad 1972. Exemplaret jag har kommer från Bonniers förlag 1973. Hittade ingen bild på en vit tapir. Visst finns den på bokens omslag, men jag tog bilden ni ser istället.

Annons:
Ann.S
2015-09-06, 20:38
#1

Undrar om den fortfarande finns på biblioteket.

kamera0710
2015-09-07, 06:30
#2

#1 På antikvariat är den i vilket fall inte svår att få tag i. På bokbörsen fick jag över 40 träffar.

http://www.bokborsen.se/

OlleA
2015-09-07, 21:54
#3

En klassiker som varmt kan rekommenderas. Jan Lindblad var min stora idol i min ungdom och hans böcker är fortfarande mycket läsvärda.

Olle

VästkustFia
2015-09-07, 22:04
#4

Roligt att bli påmind om den boken! Jag läste den för 10-15 år sen och rekommenderar den lika varmt som OlleA.

Jan Lindblad verkar ha blivit ganska bortglömd på senare år tyvärr. En fascinerande människa som gjorde mycket för folks naturintresse.

Leffe
2015-09-07, 22:16
Upp till toppen
Annons: