Annons:
Etikettdäggdjur
Läst 11224 ggr
Gittan
2015-09-09, 01:28

Spökdjur

Spökdjuren eller vristdjuren, som de också kallas, ansågs från början vara de halvapor som står aporna närmast. Numera räknas de som apor.

De spökdjur, som ännu finns kvar, lever i Sydostasiens djungler. Under tidigare epoker fanns de inom den djurgeografiska regionen Eurasien samt i Nordamerika enligt fossila fynd. Det innebär alltså att de spökdjur, som nu lever i Asiens tropiska djungler är en liten rest av en mycket stor djurgrupp.

Spökdjuren är nattdjur och har därmed jättestora ögon. Pannan är sluttande och nästan platt. De tar sig fram på ett lustigt sätt. De hoppar ungefär som grodorna. Deras långa bakben gör att de kan hoppa upp till ett par meter. Ett par fingrar och tår har böjda klor, som insektsätarna. Övriga fingrar och tår har platta naglar, som övriga apor och människor.. Finger- och tåspetsar är platta och breda trampdynor. Undersidorna på dem används som sugskivor.

De är rovdjur som älskar insekter, men ägg, fåglar, grodor och små däggdjur är inte heller dumt. Honan är dräktig i sex månader och föder sedan en unge, som både har päls ochöppna ögon. Efter någon dag kan ungen klättra och den blir så småningom vuxen. Då är den två år gammal.

Ordning: Primater, Primates Underordning: Haplorhini Infraordning: Tarsiiformes Familj: Tarsiidae Släkte: Spökdjur, Tarsius

Foto: "Babytarsier". Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Babytarsier.jpg#/media/File:Babytarsier.jpg Källa: Wikipedia 9 september 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
kamera0710
2015-09-09, 06:25
#1

En av arterna fanns tidigare på Skansen-Akvariet. Där föddes den första ungen i världen av denna art, på 80-talet. Fler födslar följde, men ungarna klarade sig (åtminstone de första åren) inte till vuxen ålder. Om detta ändrades med tiden får vara osagt och nu är det väl 20 år sedan de slutade hålla dem.

Leffe
2015-09-10, 12:05
#2

De ser faktiskt lite speciella ut.

Jassan
2015-09-15, 11:40
#3

Lustigt litet djur. Stora ögon minsann.

https://jazzans.wordpress.com/

Upp till toppen
Annons: