Annons:
Etikettdäggdjur
Läst 8093 ggr
Gittan
2015-09-23, 17:30

Puma

Puman alias Kuguar alias Bergslejon, kärt barn har många namn, är det fjärde största kattdjuret efter tiger, lejon och jaguar, men den är släkt med vår lilla huskatt.

Puman är ett av de djur som anpassat sig till olika miljöer. Den finns i djungeln, träskmark samt på berg och i öken.. Därför fanns pumorna en gång i tiden över nästan hela USA och Kanada. Numera finns de i otillgängliga ochavlägsna trakter. Den finns i västra Nordamerika samt i Everglades träskmarker i Florida.

Man trodde ett tag att puman var en lejonhona, därav namnet bergslejon, men den är inte ens släkt med lejonet. Den är släkt med vår huskatt och tillhör släktet Felis. En av anledningarna är att den anpassat sig till alla olika miljöer. En annan är att den, precis som våra katter, spinner på på in- och utandningen. Vi kan märka fler likheter med huskatten i artikeln.

Längden från nosen till svansroten varierar för vuxna hannar mellan 105 och 155 cm. Sedan tillkommer en svans på 60 till 97 cm. Honorna når oftast en kroppslängd (huvudet och bålen) på mellan 85 och 130 cm och deras svanslängd ligger mellan 60 och 79 cm. Mankhöjden ligger i genomsnitt vid 60 till 70 cm. Hanen väger mellan 53 och 72 kilo, Honan 34 till 48 kilo. 

Pumornas täta päls är vanligtvis gulaktig eller silvergrå, men det förekommer även rödbruna pumor. Hakan, bröstet och hela undersidan är vitaktig. Pälsens längd är störst i kallare regioner och kortare i varma. Puman har fem tår på framtassarna och fyra på baktassarna. Tårna har klor som kan dras in.

Puman jagar oftast på natten. Den kan då vandra upp till fem mil. När den upptäcker bytet smyger den sig på det. Den äter bland annat fåglar, möss, fisk, sorkar, lamadjur, hjortar, prärievargar, rävar och mårdar. Får den syn på en hjort smyger den jättelångsamt och alldeles ljudlöst tills den är nära hjorten. Platt tryckt mot marken väntar puman på rätt tillfälle. Med ett par blixtsnabba språng sitter den på hjortens rygg.

Under parningstiden, som kan inträffa när som helst under året, håller hanen och honan ihop några veckor. Honan är dräktig i tre månader. På en bra skyddad plats föder hon 1-6 blinda beigefärgade ungar, som väger ungefär 0,5 kilo vardera. Ungarna har dessutom tydliga fläckar (bleknar under första levnadsåret). Efter två veckor öppnas ögonen. Sex veckor senare väger de hela fem kilo och nu börjar de äta kött, men de diar fortfarande regelbundet. När de är åtta veckor har vikten blivit tjugo kilo. Vid två års ålder lämnar de modern.

Ordning: Rovdjur, Carnivora Familj: Kattdjur, Felidae Släkte: Puma, Puma Art: Puma, Puma concolor

Foto 1: "Cougar closeup" av Art G. - originally posted to Flickr as Those Eyes. Licensierad under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cougar_closeup.jpg#/media/File:Cougar_closeup.jpg Källa: Wikipedia 5 september 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Vixxen
2015-09-23, 17:33
#1

Underbara bilder!

Jassan
2015-09-23, 19:43
#2

Jag älskar Pumor. Den första bilden är helt hänförande. Vacker katt så in i norden. 🙂

https://jazzans.wordpress.com/

Tjeja
2015-09-24, 16:13
#3

Alltså jag älskar kattdjur! Omöjligt att inte smälta för dessa vackra tuffa kissar med!  Första bilden är nästan andäktig, tänk som fotograf att ha fått möta den vackra blicken i linsen? ❤️

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

JockeA
2015-10-03, 01:13
#4

En jättefin katt

[Göstage]
2021-08-15, 07:40
#5

Att i mer än sex minuter vara ett möjligt byte för en puma (med ungar) kan nog få vem som helst att få panik...

Det kan hende amerikanske Kyle trengte nye shorts etter denne skremmende hendelsen.
[Göstage]
2021-08-15, 07:41
#6

Puma i ovanlig miljö.

Disse cruiseturistene fikk sitt livs overraskelse på tur.
Annons:
Vixxen
2021-08-15, 16:59
#7

Oj!
Undra hur den hamnade där?

Upp till toppen
Annons: