Annons:
Etikettreptiler
Läst 2428 ggr
Gittan
2015-10-06, 11:00

Mississippialligator

Vad är speciellt med Okefenokee och Everglades nationalpark? Jo mississippialligatorerna.

Mississippialligatorn (herre jösses det gäller verkligen ha koll på alla dubbelkonsonanter) kallas även amerikansk Alligator. En vuxen hane kan nå en längd av drygt fyra meter och ha en matchvikt på en sisådär 450 kilo. En hona blir drygt 2,5 meter lång och hennes vikt kan vara upp till 300 kilo.

Det är den större av de två arter av Alligator som finns.  Den trivs både i vatten och på land. Fast den föredrar vatten. Den kan ligga helt stilla så att bara näsborrarna, öronen och ögon  syns ovanför vattenytan. Den stora kraftiga kroppen syns inte alls. Det innebär att bytet inte ser den, medan alligatorn känner lukten av bytet samt både ser och hör det.

Den amerikanska alligatorn är svart på ovansidan och gulaktig eller vit på undersidan. Svansen är muskulös och används, tillsammans med simhuden mellan tårna, att simma med och kan nå en hastighet av 15 km/timme.

Alligatorn kan inte tugga. Det är därför den gör det där otäcka dödsrullningarna för att slita loss köttstycken från bytet. Det tar mindre än en halv sekund att rotera bytet 360 grader. Bytet är ofta däggdjur, tvättbjörnar är en favorit, fiskar och vattenfåglar. De största alligatorerna kan ta vildsvin och hjortdjur. Tyvärr är ibland tamboskap bytet. De minsta och yngsta äter grodor och vårtbitare.

Mississippialligatorerna håller till i träskmarkerna i North och South Carolina, Georgia, Florida, Alabama, Arkansas, Oklahoma och i sydligaste Texas samt i Mississippi förstås.

Mississippialligatorn Smilet levde 1924-1987 i Göteborgs Sjöfartsmuseets akvarium. Nu finns en gipsavgjutning av henne på Göteborgs Naturhistoriska museet.

_______________________________________________________________ Ordning: Krokodildjur, Crocodilia Familj: Alligatorer och kajmaner, Alligatoridae Släkte: Alligatorer, Alligator Art: Mississippialligator, Alligator mississippiensis __________________________________________________________________

_
Källa: Wikipedia 4 oktober 2015_

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Leffe
2015-10-06, 22:42
#1

De inger respekt. Det är trots allt något vackert över dem.

Gittan
2015-10-06, 22:47
#2

#1 Ja verkligen på din första mening

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Bettan
2015-10-07, 00:01
#3

Jag tycker de ser häftiga ut.

Ha en bra dag

Sport iFokus

Upp till toppen
Annons: