Annons:
Etikettdäggdjur
Läst 3015 ggr
Gittan
2015-10-11, 14:00

Pungdjävul

Djävulen finns i Tasmanien och enligt rykten en otroligt blodtörstig och elak individ.

Pungdjävulen är ett mellanstort rovpungdjur som fått ryktet att den är är den vildaste och blodtörstigaste av alla däggdjur. Ett annat namn på den är Tasmanisk djävul. Detta med ryktet kommer sig av att där djuret varit i fångenskap och fått dålig eller felaktig skötsel blivit en ren djävul. Djurskötare som skött dem på rätt sätt hävdar att de är hur fredliga som helst. Till skillnad från andra rovdjur så blir de inte ens arga om man stör dem under måltiden. Det vill säga om de blivit väl skötta.

Pungdjävulen är ett kraftigt djur och har en kroppslängd av ungefär 70 cm samt en svans som är ungefär halva den längden. Vikten är från sju till nio kilo, men det finns exemplar som vägt upp till 12 kilo. Den är stor som en mindre hund. Man kan säga att den påminner om en liten björn. Pälsen är svart med lite vita fläckar här och var. Pungdjävulen har ett stort huvud och en liten bakdel. Frambenen är längre än bakbenen, vilket är ganska ovanligt hos pungdjur.

Den är väldigt snabb och smidig. Klättrar och simmar bra. Den är också en duktig dykare, en egenskap som kan behövas när det gäller att undkomma fiender. Den har ett otroligt luktsinne, som är bra vid bytesjakten. Blir den stressad kan den utveckla en otäck stank.

Man får nog säga att pungdjävulen är en av de mest anpassningsbara pungdjuren. Visst den har försvunnit från en stor del av sitt utbredningsområde, men den har stått emot människans inverkan mycket bättre än den troligen helt utrotade pungvargen. Enligt fossila fynd har pungdjävlarna funnits över större delen av Australien. Nybyggarna och de då inkomna dingoerna utrotade dem från stora delar. Nu finns den bara på Tasmanien och är fridlyst.

Vad äter en djävul? Den äter små känguruer, fåglar, ödlor, grodor och kräftdjur. Den kan också äta as. Den tasmanska djävulen är skymnings- och nattaktiv och tillbringar dagarna i täta busksnår eller håligheter.

Parningstiden är i april-maj. I slutet av maj till slutet av juni kommer de 12 mm långa ungarna till världen. När de är en och en halv månad gamla är de cirka 7 cm långa. Moderns pung har fyra spenar och där tillbringar ungarna sina första 15 veckor. När de sedan lämnar pungen har de päls och kan se, men de kan inte klara sig själva. Modern bygger ett bo åt dem i en håla i ett träd eller en klippskreva. Dit återkommer hon regelbundet för att dia sina ungar. Detta sker tills de är fem månader.

För att skydda arten kom en ny lag 1941. Arten har ändå minskat, bland annat på grund av en cancersjukdom. Troligen samma sjukdom som drabbade den stackars pungvargen. Man uppskattar att det finns omkring 15000 pungdjävlar i Tasmanien.

_____________________________________________________________ Ordning: Rovlevande pungdjur, Dasyuromorphia Familj: Rovpungdjur, Dasyuridae Släkte: Sarcophilus Art: Tasmansk djävul, Sarcophilus harrisii _______________________________________________________________

_Foto: Wayne McLean ( jgritz) Taken with Nikon D100. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license
_Källa: Svenska Wikipedia

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Leffe
2015-10-12, 01:52
Upp till toppen
Annons: