Annons:
Etikettdäggdjur
Läst 4011 ggr
Leffe
2015-10-13, 19:00

Europeiskt lodjur

Lodjur är ett släkte kattdjur med långa ben, kort svans och örontofsar. Lodjuret klättrar gärna i träd och jagar främst om natten. När vi här i Sverige pratar om lodjur menar vi det europeiska lodjuret.

Lodjur förekommer i alla världsdelar utom i Sydamerika och Australien.

I Sverige finns lodjur finns i alla landskap, men inte på Öland och Gotland. Främst de i de norra och mellersta delarna av Sverige, och tätast lever de i gränslandet mellan Bergslagen och jordbruksbygderna söder därom, längs Norrlandskusten och i delar av renskötselområdet. Dessutom sprider sig lon sakta åter söderut tillbaka till sina gamla marker i landskapen Småland, Halland, Västergötland, Södermanland, Uppland och Östergötland.

Foto 2

Färgen är om sommaren  gulröd-brun med svarta fläckar, om vintern gråaktig med mattare fläckar. Kattlo, rävlo och varglo är färgvarianter. Kattlon har tre rader svarta fläckar på ryggen, rävlon blott små fläckar på benen och varglon mycket svagt tecknade fläckar.

Lodjuret tar smärre vilt och fåglar, men angriper även större djur som rådjur. Karakteristiskt är att lodjuret på större byten biter av och bortför huvudet.

Lite kuriosa: Lodjurets fornnordiska namn var Göpan, vilket lever kvar i Västvärmland.

_________________________________________________________ Ordning: Rovdjur, Carnivora Familj: Kattdjur, Felidae Släkte: Lodjur, Lynx Art: Europeiskt lodjur, Lynx lynx __________________________________________________________

Foto 1: "Flickr - law keven - The Lynx effect…." by Keven Law from Los Angeles, USA - The Lynx effect….. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flickr_-_law_keven_-_The_Lynx_effect…..jpg#/media/File:Flickr_-_law_keven_-_The_Lynx_effect…..jpg Källa: Wikipedia 2015-09-05

Annons:
Ing-Marie
2015-10-13, 20:49
#1

Ett otroligt vackert djur här i Sverige

Leffe
2015-10-14, 12:36
#2

Visst är det ett fint djur med lite mystik över sig

Catwoman
2015-10-14, 21:54
#3

Jättefint rovdjur.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Cojimar
2022-04-18, 17:48
#4

Lodjur fastnade på bild i Södertäljetrakten.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

I år har lodjuren i Stockholms län ökat då länsstyrelsen räknat in ytterligare en lodjursfamilj i Södertäljetrakten. Totalt beräknas det nu röra sig sex familjer i länet, främst kring Vallentuna, Norrtälje och Södertälje.
Upp till toppen
Annons: