Annons:
Etikettfåglar
Läst 4223 ggr
Gittan
2015-10-18, 19:00

Vandringsduva

Martha dog den 1 september 1914 i Cincinnatis zoologiska trädgård. Hon var den sista vandringsduvan.

Släkt med ringduvan

Vandringsduvan var besläktad med ringduvan, men något större och med längre stjärt. För mindre än 200 år sedan fanns det massor av vandringsduvor i stora flockar, som ofta bestod av miljontals fåglar. De fanns i östra och centrala Nordamerika.

Flykten

De flög med en hastighet av 90 km i timmen och de flög så tätt att det var fyra fåglar över varje kvadratmeter.. De flög många gånger bara några kilometer rakt fram för att sedan kretsa i timmar över ett område. Oftast vände de därefter tillbaka till ett fast sovställe.

Massakern

Genom historien väntade indianerna på duvornas ankomst. Duvornas kött var uppskattat. Denna beskedliga jakt påverkade inte duvornas bestånd. Tragedin för duvorna började när de vita kom till landet. Deras jakt på duvorna var helt hänsynslös.

Vid ankomsten till sovplatsen uppstod ett öronbedövande oväsen. En blandning av de skräckslagna duvornas vingslag, gevärsskott, människornas rop och skrik samt eldens knastrande. Man brände helt enkelt ner träden så att de svedda duvorna skulle falla ner på marken. Vid gryningen var marken helt täckt av flera tusentals vandringsduvor.

Tragedin

Fotografi av en levande vandringsduva i fångenskap, 1896.

På de stora häckningsplatserna, som täckte flera kvadratkilometer med bona så tätt att det kunde vara mer än 200 i ett träd. Här blev den stora massakern. Människorna ägnade sig åt jakten på duvungarna, som var tjocka och feta redan vid två veckors ålder.

Slutet

Nu var det inte bara jakten som tog kål på vandringsduvorna utan det var också habitatförstöring. Duvorna kunde inte hitta någon plats där de kunde slå sig ner. Deras mat- och viloplatser besköts dygnet runt. Telegrafens intåg gjorde att människorna snabbt kunde ange duvornas uppehållsplatser.

År 1890 fanns det knappt 100 fåglar kvar. 1900 fanns inga viltlevande vandringsduvor kvar. Nu fanns de bara i djurparker, men de hade svårt med häckningen där. Det fanns bara sju stycken kvar 1908 och från 1910 fanns bara stackars Martha kvar.

__________________________________________________________ Ordning: Duvfåglar, Columbiformes Familj: Duvor, Columbidae Släkte: Ectopistes Art: Vandringsduva, _Ectopistes migratorius
________________________________________________________

_Foto 1: "ROM-BirdGallery-PassengerPigeon" av Keith Schengili-Roberts - Own Work (photo). Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ROM-BirdGallery-PassengerPigeon.png#/media/File:ROM-BirdGallery-PassengerPigeon.png
Foto 2: J. G. Hubbard
_

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Tjeja
2015-10-18, 19:27
#1

vilken vacker duvfågel så sorgligt med utrotningen!  😕

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

kamera0710
2015-10-20, 17:08
#2

Här ett ex på Naturhistoriska Riksmuséet. Under mina första besök (slutet av 80-talet och 90-talet) var den inte utställd. Via en bekants bror (anställd där) fick jag dock följa med  "bakom kulisserna" och se den och även hålla den i min hand. 

Nu är den dock utställd och tillgänglig sedan några år.

Upp till toppen
Annons: