Annons:
Etikettdäggdjur
Läst 1783 ggr
Gittan
2015-10-21, 13:00

Snabelpungdjur

Tänk dig en kolibri och en liten mus. Sätt ihop dessa tankar till en. Vad får du då för bild?

Jo då ser du sabelpungdjuret eller honungspungmusen, som den också kallas. Snabelpungdjuret räknas som det minsta av alla pungdjur och det har ungefär samma vanor som kolibrin. Där kommer bilden av kolibrin in. Med den spetsiga nosen, öronen och den långa gripsvansen får du bilden av en mus.

Snabelpungdjuret är med andra ord ett litet djur. Vad sägs om en längd på hanarna på 6,5-8,5 cm. Honorna blir 7,5-10 cm. Lägg till gripsvansen som är 7,5-10,5 cm. Vikten på hanar ligger mellan 7 och 11 gram och på honorna 8-16 gram.

Tungan kan skjutas ut hela 3 cm ur munnen. Det är ju ganska mycket om man tänker på djurets längd. Med tungan samlar snabelpungdjuret nektar från blommor och bibon. Råkar några insekter följa med så är de en god efterrätt.

Snabelpungdjurets päls är gråbrun på sidorna. Rygg och skuldra är rödaktig. Buken är gulgrå. På ryggen finns tre längsgående streck. Det mellersta är mörkt brunt och går från bakhuvudet till svansens rot. De andra två strecken är kortare och ljusbruna.

Det lilla pungdjuret lever uteslutande vid Australiens sydvästra kust där det håller till i öppna och halvöppna busk- och gräsområden samt i de öppna skogarna. Det är aktivt på natten och har bra hörsel samt bra syn- och luktsinne.

Ett snabelpungdjur blir könsmoget vid sex månaders ålder. Parningen sker oftast tidigt på sommaren. Direkt efter parningen ger sig hanen iväg. Dräktigheten vara tre till fyra veckor och det blir oftast två ungar. Dessa ungar väger bara fem milligram vardera. Jag vet inte säkert, men frågan är om det finns något däggdjur som föder så små ungar.

Efter födseln tar sig ungarna över moderns buk till hennes pung. Där diar de i cirka åtta veckor. Då har de fått päls och kan leva utanför pungen. Medellivslängden för ett snabelpungdjur är ett år.
__________________________________________________

Ordning: Fåframtandade pungdjur, Diprotodontia Familj: Tarsipedidae Släkte: Tarsipes Art: Snabelpungdjur, Tarsipes rostratus
____________________________________________________

Bild: John Gould Källa: Wikipedia 14 oktober 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Leffe
2015-10-21, 21:09
Catwoman
2015-10-21, 22:41
#2

Det kan man verkligen säga

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Upp till toppen
Annons: