Annons:
Etikettdäggdjur
Läst 3202 ggr
Gittan
2015-10-22, 13:00

Jättepanda

Jättepandan kallades tidigare för bambubjörn. Den är den enda björnarten som är växtätare och då helst bambu. Ja det stämmer, jättepandan är faktiskt en björn.

Jag tror att jättepandan har blivit mest känd som symbol för Världsnaturfonden. Dessutom var den en av fem maskotar för de olympiska sommarspelen 2008 i Peking.

Jättepandan har funnits i stora delar av östra Asien, men finns nu bara i Kina.

Jätte? Ja den blir 1,5 till 1,7 meter lång och som fullvuxen väger den mellan 70 och 150 kilo. Mankhöjd 75 cm. Svansen har en längd av 10 till 15 cm. Hanen blir något större än honan.

Det som de flesta av oss känner till är att den väldigt tjocka pälsen är vit med svarta områden. Benen och armar är svarta. Det vi ofta tycker är så fint på dem är de svarta ringarna runt ögonen och så har de svarta öron. Tassarna är väldigt speciella. Tassen har fem tår, men handlovsbenen på tassens nedre sida är förstorade, så att de nästan blir en sjätte tå. Den fungerar som en tumme när pandan greppar sin mat. Jättepandan har 42 tänder. Hanens penis har ingen likhet med en jätte. Den är ungefär 3 cm lång.

Foto 2

Jättepandan lever ensam och träffar endast andra pandor under parningstiden. Djuret är känt för sin lekfullhet och de många rörelser den kan göra.. Pandan behöver äta över tio kilo bambu per dag (vanligtvis äts mellan 10 och 20 kilo). Att samla, äta och behandla så mycket bambu, kan ta tolv timmar för pandan. Pandans liv kretsar därför nästan uteslutande kring mat.

Jättepandan är duktig på att klättra i träden trots sin tyngd. När den inte äter ligger den gärna och slöar på en tjock trädgren uppe i ett träd. Fiender den har är människan, snöleoparden och förvildade hundar. Jättepandan är brunstig en dag om året. Blir det en lyckad parning så föds en unge, ibland två (då brukar en dö). Ungen föds i håligheter såsom ihåliga träd. En nyfödd panda väger 100-150 gram och är endast tio centimeter lång.

Foto 1: "Panda closeup" by Jcwf from nl. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Panda_closeup.jpg#/media/File:Panda_closeup.jpg Foto 2: "Berliner Zoo Bao-Bao 1" by Times - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Berliner_Zoo_Bao-Bao_1.JPG#/media/File:Berliner_Zoo_Bao-Bao_1.JPG Källa: Wikipedia 15 oktober 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
nakenkatt
2015-10-23, 10:36
#1

En underbar artikel och ett underbart djur. Ett av de vackraste djuren som finns i världen tycker jag.

kamera0710
2015-10-25, 12:59
#2

I fångenskap (och kanske i det vilda också?) är de tydligen ganska inaktiva och i djurparker är de därför tydligen inte så stora attraktioner efter några år, även om de är stora publikmagneter när de är nya i en park.

Upp till toppen
Annons: