Annons:
Etikettdäggdjur
Läst 3922 ggr
Gittan
2015-11-23, 19:30

Panterlo

I de otillgängliga krattskogarna i Pyreneiska halvöns bergstrakter finns Medelhavsområdets enda stora rovkatt - panterlon. Den kallas även för iberiskt lodjur.

Här växer ogenomträngliga snår, ljungen växer tätt. Chansen att få se den ljudlöst smygande panterlon bland smultron- och mastixbuskar är minimal, men den smyger fram där genom harrissnår och höga cistusbuskage. De täta oleanderlundarna och björnbärssnåren följer bäckarna och där reser sig de branta klippstupen och de jättegamla sten- och korkekarna. Just där får panterlon sitt husrum, skydd och har sin utsiktsplats.

Det är en värld, som genom sina förhållanden ställer höga krav på djuren som lever där. Panterlon är det perfekta rovdjuret, som kan forcera de branta klippväggarna och som kan osynligt och ljudlöst likt en skugga smyga sig fram genom de tätaste snåren. Här är platsen för ett rovdjur som har den styrka, djärvhet, smidighet och skönhet - här är platsen för panterlon, rovdjuret som har alla dessa egenskaper för att ett rovdjur ska kunna existera i Medelhavsområdets krattskogar.

Foto 2

Panterlon jagar ensam och den tar djur från möss till hjortar. Vanligaste bytet är kanin. Den korthåriga och täta pälsen är perfekt för att ta sig fram genom buskagen och taggiga snår. Pälsens svarta fläckar är ett så bra kamouflag att panterlon knappt går att upptäcka i virrvarret av ljus och skuggor bland vegetationen.

På sina mjuka trampdynor under de kraftiga tassarna med sina muskulösa ben rör sig panterlon ljudlöst över torra grenar och lösa stenar. De långa skarpslipade klorna är indragna och dolda, men de skjuts fram som fruktansvärda vapen under strid. Med dessa klor kan panterlon gripa ett byte som är många gånger större och tyngre än den själv. Klorna kompletteras med de korta käkarna med sin kraftigt tuggmuskulatur. Klornas grepp och ett djupt och välriktat bett i bytets strupe…Panterlons stora karakteristiska polisonger hjälper till att kamouflera den stora rovkatten när den ligger i tät buskage och gör sig redo för språng.

Panterlons vikt är på nio till femton kilo. Alltså en tredjedel av vårt vanliga lodjur. Den kallas även för iberiskt lodjur.

Tyvärr är panterlon akut utrotningshotad. År 2005 fanns det inte mer än 150 fertila djur kvar och den är världens mest utsatta kattdjursart. Anledningen till att panterlon blivit så utsatt beror på kaninpesten samt människans jakt på kaniner, som gjort att antalet kaniner minskat. Precis som för andra rovdjur påverkar ändrade jordbruksmetoder.

För att skydda panterlon har den spanska regeringen vidtagit åtgärder som ska hålla kaninernas bestånd stabilt. Sägas kan att detta också gagnar den hotade kejsarörnen.

I nationalparken Donana avlas panterlon i fångenskap. I mars 2005 kom de tre första ungarna födda i fångenskap. I mars 2006 fick samma hona ytterligare två ungar.

_________________________________________________
Ordning: Rovdjur, Carnivora
Familj: Kattdjur, Felidae
Underfamilj: Felinae
Släkte: Lodjur, Lynx
Art: Panterlo, Lynx pardinus
__________________________________________________

Foto 1:"Linces10" by (c)"Programa de Conservación Ex-situ del Lince Ibérico www.lynxexsitu.es" - http://www.lynxexsitu.es/fotos/lincesprogram/images/linces10.jpg. Licensed under CC BY 2.5 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Linces10.jpg#/media/File:Linces10.jpg Foto 2: "Linces19" by (c)"Programa de Conservación Ex-situ del Lince Ibérico www.lynxexsitu.es" - http://www.lynxexsitu.es/ficheros/galerias_fotos/16/linces19.jpg. Licensed under CC BY 3.0 es via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Linces19.jpg#/media/File:Linces19.jpg Källa: Wikipedia 7 september 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Vixxen
2015-11-23, 19:34
#1

Väldigt intressant!

Catwoman
2015-11-24, 09:41
#2

Hoppas de lyckas att få fler i det vilda

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

JockeA
2015-11-25, 13:00
#3

Lodjur är något speciellt.

Gittan
2015-11-25, 13:36
#4

Visst är de det.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Jassan
2015-11-25, 23:42
#5

Oj, så fin.

Sista bilden har katten stora goa tassar.🙂

https://jazzans.wordpress.com/

Upp till toppen
Annons: