Annons:
Etikettdäggdjur
Läst 1887 ggr
Gittan
2015-12-08, 14:00

Gibbon

De hörs knappt, men de finns där i trädkronorna, djungelns akrobater och världsmästare på armgång.

Det finns inte många som är duktigare på att hoppa från gren till gren än gibbornerna. De rör sig så snabbt och elegant genom trädkronorna att det nästan ser ut som de flyger fram. Det hörs nästan inget när de tar sig fram utom i gryning och skymning när deras skrik ljuder.

Det finns fyra släkten med totalt cirka 15 arter. Gibbonen är den minsta av de högst utvecklade aporna. De väger från 5 till 12 kilo och är 45 till 90 cm långa.

Gibbonerna är den grupp, med undantag av släktingen människan, som bäst klarar överlevandets konst. Djungeln är deras rike.

Gibbonerna är världsmästare i armgång. Hängande i händerna eller i en hand åt gången svingar de sig blixtsnabbt och med en otrolig lätthet fram längs en vågrätt hängande lian eller från gren till gren. Trots all lövverk så är de nästan ljudlösa.

På marken hörs de inte heller när de normalt gående tar sig fram. Blir de förföljda kan de ta långa blixtsnabba hopp. Den kan sticka iväg med upp till tio meter långa hopp och är utom synhåll inom loppet av en tiondels sekund.

_______________________________________________
Ordning: Primater, Primates
Underordning: Haplorrhini
Infraordning: Smalnäsor, Catarrhini
Överfamilj: Människoartade apor
Familj: Gibboner, Hylobatidae
________________________________________________

Foto: "Weisshandgibbon tierpark berlin" av de:User:Matthias Trautsch - Eget arbete. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Weisshandgibbon_tierpark_berlin.jpg#/media/File:Weisshandgibbon_tierpark_berlin.jpg Källa: Wikipedia 25 september 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
kamera0710
2015-12-08, 17:47
#1

Att de knappt hörs stämmer inte, de har sjungande läten. Men du kanske syftade på när de rör sig?

Här kan i alla fall deras "sång" avnjutas.

Leffe
2015-12-09, 02:29
[Angelic]
2015-12-09, 06:38
#3

Härliga är de!

Upp till toppen
Annons: