Annons:
Etikettdäggdjur
Läst 1872 ggr
Gittan
2016-01-14, 13:00

Dingo

Dingo - ja då tänker man genast Australien, men det är egentligen inte riktigt rätt.

Dingons ursprung har länge diskuterats. Nu har man med DNA-tester fått en bättre bild från var dingon kommer. Det troligaste är att den kom för cirka 4000 år till Australien med människan.

En dingo är en omkringströvande vildhund. Den håller till i vildmarken och är oftast guldfärgad, men det finns även svarta och bruna exemplar. Den ser ut som en vanlig tamhund. Dess skall är kort och dovt. Den ylar och gnäller som en tamhund och som en varg.

Foto 2

Den äter med största förtjustning kanin och små pungdjur samt andra små däggdjur. Fåglar och ödlor duger också. Ja till och med as, insekter och frukt. Med andra ord har dingon en mycket varierad diet. Den kan även döda tamboskap, men föredrar får bland dem. När dingon jagar så tröttar den först ut bytet och sedan springer de ikapp djuret och biter det till döds.

Dingon ses ofta ensam men lever i familjegrupper och försvarar sitt revir. Hanarna blir könsmogna vid 1-3 års ålder och honorna blir ofta dräktiga första gången vid två års ålder. Parningstiden infaller på hösten eller tidiga vintern.  Honan är dräktig 61-69 dagar.

Ungarna föds i en underjordisk lya. Antal ungar varierar mellan 1-10 stycken, men snittet är fem ungar. Vid tre månaders ålder blir de oberoende. Ibland stannar de hos föräldrarna tills de är ett år gamla.

Dingon jagas ofta illegalt då, som skrivits tidigare, ger sig på får. Ett hot mot dingon i det vilda är inkorsning av tama hundar, vilken ökat antalet individer med blandade gener i populationerna. Den går att hålla som tamhund, men accepterar egentligen bara de människor den träffat före könsmognaden, och den är aggressiv/skygg mot främlingar.

Livslängden är vanligen 7-8 år i det vilda, men i fångenskap har har dingon blivit upp till 13 år gammal.

Foto 1: "Dingo Side" by Quartl - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dingo_Side.JPG#/media/File:Dingo_Side.JPG Foto 2: "Dingo!" by TheGirlsNY from Brooklyn, NY - Dingo!. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dingo!.jpg#/media/File:Dingo!.jpg Källa: Wikipedia 3 september 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Leffe
2016-01-14, 22:28
#1

De ser verkligen ut som en vanlig hund

Upp till toppen
Annons: