Annons:
Etikettdäggdjur
Läst 9529 ggr
Gittan
2016-04-04, 09:35

Sobel

Ekorrens västra fiende i lövskogarna i en del av granskogsbältet är skogsmården

Öster om Jenisejövertas denna roll av sobeln. Ett mårddjur som liknar mården, men öronen är större och så har den längre och tätare päls. Huvudet är kägelformat och förhållandevis höga och starka med stora tassar. Längden på sobeln 32-46 cm och sedan tillkommer en svans med längden 14-18 cm. Pälsen är från ljusbrun till svartaktig på ryggsidan. Halsen är ljusare, likaså sidorna och buken. Kinderna är lite gråaktiga. De har ofta ett ljusare område på bakre delen av strupen.

Tyvärr, men bra för ekorrarna blev sobeln en tid nästan helt utrotad. På grund av det utsökta och otroligt efterfrågade skinnet jagades sobeln alldeles för mycket. Inom det nuvarande Barfuzinreservatet på Balkansjöns östra strand fanns det efter oktoberrevolutionen 1917 bara tjugo soblar kvar.

Då gjorde de sovjetiska myndigheterna en bra sak då de bestämde om fridlysning och detta ledde till att 1034 fanns ett konstant bestånd på ett par hundra djur i detta område. Ett årligt överskott på ungefär hundrafemtio djur utvandrade till den omkringliggande barrskogen för att bo där. Numera har sobelbeståndetyi Barguzinreservatet uppnått rekordsnivån 800-900 djur. Samtidigt har populationen i barrskogen vuxit till 12000 stycken.

Sobeln är inte lika skicklig att klättra som skogsmården. Tidigt på våren genpnför djuren ett omständigt spel, som man tidigare trodde hade ett samband med parningen.. Under februari-mars erbjuder hanen matgåvor till honan. Numera vet man att detta spel inte är något parningsspel. Parningen sker redan sex till sju månader tidigare.

Sobeln gillar inte andra rovdjur och tål varken hermeliner eller vesslor i sitt revir. Dessa finns det i gengäld gott om inom andra områden i barrskogen.

Fåglar står som första rätt hos sobeln, men smågnagare, ekorrar samt fisk är också populärt att äta.. Sobeln kan dessutom även ibland äta lingon, blåbär, rönnbär och tallkottar.

Sobeln föder tre till fyra ungar i april till maj.

------------------------------------------------------
Klass Däggdjur, Mammalia
Ordning Rovdjur. Carnivora
Familj Mårddjur. Mustelidae
Släkte Mårdar, Martes
Art Sobel, Martes zibellina
_________________________________________________

Källa: Svenska Wikipedia 2016-04-04

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Catwoman
2016-04-04, 22:18
#1

Skönt att det har vänt för djuret

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Upp till toppen
Annons: